open-navfaktor-logo
search
Kensingtonska palata
Ovo je prevršilo svaku mjeru: Princ William i Kate Middleton krenuli u pravnu bitku
Iako su navikli da se o njima sve i svašta piše, britanska palata vrlo rijetko reagira na napise i tračeve. No, ovih dana digla se prašina oko jednog članka o vojvotkinji Kate Middleton objavljenog u magazinu Tatler.
01.06.2020. u 17:55
get url
text

Riječ je o naslovnoj priči "Katarina velika" u kojoj se između ostalog piše o problemima Kate Middleton i Meghan Markle.

Spominje se kako je vojvotkinja Kate iznimno iscrpljena od svih obaveza koje su je dopale nakon "Mexita".

Samo dan nakon što je članak objavljen, služba za odnose s javnošću javila se iz Kensingtonske palate i poručila:

"Ova priča sadrži mnoštvo netačnosti i lažnih pogrešnih prikazivanja, koja nisu provjerena u Kensingtonskoj palati prije objave".

Već to bio je presedan na dvoru, baš zbog toga što članovi kraljevske porodice inače ne reagiraju na napise tabloida, razne tračeve i navode koji se svakodnevno pojavljuju u medijima.

Ako se to i dogodi, onda je u iznimno rijetkim situacijama.

No, izgleda da to nije sve, jer Page Six sada piše da vojvode od Cambridgea pokreću tužbu protiv lista Tatler, inače omiljenih novina unutar palate.

Upućeni tvrde kako je članak pun seksističkih izjava, diskriminacije, netačnih navoda.
- Napisano je iznimno mnogo zlih i uvredljivih stvari te se autor i urednici zbilja trebaju stidjeti svog stava i izjava. Članak diskriminira žene u svom najgorem obliku - govori jedan od upućenih neimenovanih izvora te dalje dodaje:

- Ironija je zapravo što je Tatler omiljeni magazine svih članova kraljevske porodice i zbog toga je uredništvo valjda mislilo da je pošteđeno ovakvih događaja. No, trenutno ne znači ništa ni to što su ugledna novina i što ih čita svaki obrazovan Britanac.

Izgleda kako je člankom u kojem se narušava povjerenje 38-godišnje vojvotkinje u cijeli sistem, čija je stalna članica već dugi niz godina te predano radi sve povjerene zadatke, ipak prevršilo svaku mjeru tolerancije članova kraljevstva.

 

Osim toga vojvotkinja je upoređena sa princezom Dianom koja je vodila bitku s bulimijom, a sve zbog njene veoma vitke linije nakon rođenja trećeg djeteta, princa Louisa.

Iza svih navoda koji su ispisani u magazinu Tatler, glavni urednik Richard Dennen, odgovorno stoji, opovrgavajući odgovor kraljevske porodice.

 

- Kensingtonska palata znala je da smo prije nekoliko mjeseci počeli uređivati izdanje s naslovnom pričom "Katarine Velike". Čak smo ih zamolili da zajedno radimo na cijeloj priči. Činjenica da poriču da su ikada išta o tome znali kategorički je lažna - rekao je Dennen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.