Zdravlje

Ovo je šest razloga zbog kojih nikad ne bi trebalo da ljuštite jabuku

Objavljeno: 23.08.2018. u 16:08

Jabuku treba samo da operete i da je pojedete sa korom, jer je kora ono što je najzdravije kod nje. Naime, u kori se nalazi većina vlakana

U kori se nalazi najviše vlakana

Jedinjenje koje pomaže kod problema sa disanjem naziva se kvercetin i nalazi se najvećim dijelom u kori jabuke. Jedna studija je došla do zaključka da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedjeljno imaju zdravija pluća od onih koji ih jedu manje ili ih ne jedu uopće.

Studija urađena 2007. godine na Kornel univerzitetu došla je do zaključka da su jedinjenja koja se nazivaju terpeni i koja se nalaze u kori jabuka "sposobna da spriječe ili ubiju ćelije raka u laboratorijskim uslovima“. Konkretno, ova jedinjenja djeluju protiv raka jetre, debelog crijeva i raka dojke, prema autoru ove studije.

U kori se nalazi i urzolinska kiselina, bitno jedinjenje za borbu protiv gojaznosti. Urzolinska kiselina povećava mišićnu masu i količinu braon masti koja sagorijeva kalorije, pa se tako smanjuje i rizik od gojaznosti.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije