Ovo je zemlja koja će u naredne tri godine primiti milion novih migranata

objavljeno: 05.11.2017. u 20:51

Za razliku od susjednih Sjedinjenih Američkih Država, Kanada nije zabrinuta za sigurnost i najavila je da će u naredne tri godine primiti blizu milion novih migranata.

-Ne moramo birati između imigranata i sigurnosti. Kanada uspijeva u integraciji imigranata više od bilo koje zemlje u svijetu - kazao je danas kanadski ministar za migracije Ahmed Hussen.

Kanada će naredne godine primiti 310.000 imigranata, što je za 10.000 više u odnosu na broj imigranata koje je primila ove godine, ali i znatrno manje od 450.000 što je bila ranija preporuka Savjetodavnog vijeća vlade te zemlje.

Analitičari smatraju da je val migranata ka Kanadi znatno povećan zbog oštre politike američkog predsjednika Donalda Trupma prema imigrantima, a kanadski resorni ministar Hussen tvrdi da to nije jedini razlog.

- To je znatno kompliciranija stvar. Nije to slučaj za sve imigrante koji iz SAD-a idu ka Kanadi. Oko 40 posto imigranata koji su ušli preko granice u Kvibeku imaju uredne vize i u SAD-u su se kratko zadržali. Njihov cilj je bila Kanada i nema to veze s politikom Bijele kuće - kazao je Hussen.