open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Ovo povrće, s visokim udjelom proteina, trebali biste često jesti
Manje količine različitog povrća, koje konzumirate tokom dana, mogu itekako poboljšati unos ovog nutrijent
15.08.2018. u 12:06
get url
text

Proteini iz povrća su nepotpuni, odnosno ne sadrže sve esencijalne aminokiseline. Zbog toga je potrebno jesti povrće duginih boja i žitarice kako bi se osigurao dnevni unos potrebnih aminokiselina, savjetuju nutricijenti.

1. Grašak

Grašak je bogat vitaminom A, dobar je izvor kalija i vlakana. Skuhajte ga na pari i dodajte tjestenini, riži ili salati.

2. Špinat

Špinat sadrži kalij, kalcij, magnezij i željezo. Kako bi se očuvali svi vitamini, najbolje ga je kuhati na pari ili u malo vode.

3. Krompir

Krompir srednje veličine sadrži tri grama proteina, vitamin C, kalij i vlakna.

4. Brokula

Nutricionisti kažu kako postoji dobar razlog zbog kojeg roditelji nagovaraju djecu da jedu brokulu, jer, osim što sadrži esencijalne nutrijente, vlakna i proteine, brokula je važna za zdravlje crijeva.

5. Prokulice

Prokulice su, kao i brokula, dobar izvor kalija, vitamina A i K te vlakana.

6. Rapini

Ovo je povrće nalik brokuli, čije vrijeme tek dolazi. Zdravo je jer ima iznenađujuće veliku količinu proteina, vitamina A i K.

7. Kukuruz

Kukuruz je povrće itekako bogato proteinima. Razmislite o tome da ga idući put pripremite uz roštilj.

8. Šampinjoni

Sadrže gotovo jednaku količinu proteina kao jaja.

9. Lima grah

Kombinacija vlakana i proteina čini ovu mahunarku, u ovom slučaju povrće, jako hranjivom.  Kuhajte ga u provreloj vodi desetak minuta, ocijedite i ohladite, a zatim dodate protisnuti bijeli luk, kašiku limunova soka, malo kumina i soli te servirate kao salatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.