Proteini iz povrća su nepotpuni, odnosno ne sadrže sve esencijalne aminokiseline. Zbog toga je potrebno jesti povrće duginih boja i žitarice kako bi se osigurao dnevni unos potrebnih aminokiselina, savjetuju nutricijenti.
1. Grašak
Grašak je bogat vitaminom A, dobar je izvor kalija i vlakana. Skuhajte ga na pari i dodajte tjestenini, riži ili salati.
2. Špinat
Špinat sadrži kalij, kalcij, magnezij i željezo. Kako bi se očuvali svi vitamini, najbolje ga je kuhati na pari ili u malo vode.
3. Krompir
Krompir srednje veličine sadrži tri grama proteina, vitamin C, kalij i vlakna.
4. Brokula
Nutricionisti kažu kako postoji dobar razlog zbog kojeg roditelji nagovaraju djecu da jedu brokulu, jer, osim što sadrži esencijalne nutrijente, vlakna i proteine, brokula je važna za zdravlje crijeva.
5. Prokulice
Prokulice su, kao i brokula, dobar izvor kalija, vitamina A i K te vlakana.
6. Rapini
Ovo je povrće nalik brokuli, čije vrijeme tek dolazi. Zdravo je jer ima iznenađujuće veliku količinu proteina, vitamina A i K.
7. Kukuruz
Kukuruz je povrće itekako bogato proteinima. Razmislite o tome da ga idući put pripremite uz roštilj.
8. Šampinjoni
Sadrže gotovo jednaku količinu proteina kao jaja.
9. Lima grah
Kombinacija vlakana i proteina čini ovu mahunarku, u ovom slučaju povrće, jako hranjivom. Kuhajte ga u provreloj vodi desetak minuta, ocijedite i ohladite, a zatim dodate protisnuti bijeli luk, kašiku limunova soka, malo kumina i soli te servirate kao salatu.