open-navfaktor-logo
search
Poznati trener otkrio
Ovo su dvije najčešće greške koje žene rade u teretani
Problem je što se mnoge žene boje preteških utega jer smatraju da će postati mišićave i muškobanjaste
22.11.2018. u 10:06
get url
text

Bilo da želite smršati, izgraditi mišiće ili samo poraditi na mentalnom zdravlju, tjelovježba će vam pomoći. Ali ako nakon nekog vremena ne vidite rezultate, moguće je da u nečemu griješite.

Trener Jim White otkrio je za PopSugar koje su najčešće greške žena u teretani.

1. Ne radite s dovoljno teškim tegovima

O jednoj se stvari neprestano govori, a to je da dizanje tegova i treniranje snage pomažu mršanju, grade mišiće, dovode do napretka i promiču cjelokupno zdravlje. Problem je što se mnoge žene boje preteških utega jer smatraju da će postati mišićave i muškobanjaste.

-Mišići su atraktivni. Previše masti može uzrokovati probleme sa zdravljem. Muškarci i žene počinju gubiti u prosjeku osam posto mišićne mase svakog desetljeća nakon 40. godine ako ne dižu tegove - kaže White i napominje da teži tegovi samo mogu bolje definirati mišiće, što kardio trening ne može.

- Većina žena nema dovoljno testosterona i zato ne mogu postati previše mišićave - napominje trenerica Lauren Clare.

Savjet trenera Jima je trenirati snagu tri puta sedmično zbog napretka, a dva puta sedmično zbog održavanja i pritom se usredotočiti na vježbe za cijelo tijelo.

2. Previše ste fokusirani na jednu stvar

Važno je pronaći vježbe koje su vam zanimljive jer je tako manja vjerovatnost da ćete odustati od svog cilja. Ipak, moguće je pretjerati.

-Mnoge žene samo trče ili samo dižu tegove. Važno je raditi različite vježbe da se ne biste počeli dosađivati, da biste povećali fleksibilnost, radili na različitim skupinama mišića i uključili srce. Dobar trening uključuje vježbe snage i ravnoteže, kardiovaskularne aktivnosti te istezanje - upozorava White.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.