Ovo su najbolja prirodna ulja za ljepši preplanuli ten

Objavljeno: 08.07.17 u 08:20

Neka prirodna ulja imaju zaštitni faktor i mogu vam pomoći da brže dobijete preplanulu boju tokom ljeta, a da ujedno i njeguju i hidratiziraju kožu.

Ipak, treba znati da sa prirodnim uljima ne treba ni pretjerivati, te da ih treba nanositi prilikom sunčanja u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, a nikako u periodu kada je najjače sunce, oko podne. Također bitno je nekoliko dana nanositi kreme sa zaštitnim faktorom, te tek nakon toga početi stavljati ulje na kožu.

Prekrasnu preplanulu put dobit ćete ukoliko se budete postepeno i pametno izlagali suncu, te ukoliko budete vodili računa o hidrataciji.

Jedno od najboljih ulja za brže tamnjenje je svakako ulje od lješnika. Sadrži vitamin E i koža ga brže upija, nego što je slučaj sa drugim uljima.

Kokosovo ulje je obogaćeno beta karotenom i jedno je od najboljih ulja za sunčanje, koje vam pomaže da dobijete bronzanu boju, a istovremeno štiti kožu. Sadrži zaštitni faktor SPF 2-8. Naročito se preporučuje onima sa osjetljivom kožom.

Orahovo ulje je bogat izvor omega-3 masnih kiselina i od davnina se koristi u ishrani i kozmetici. Ovo ulje, pored toga što će vam dati prelijep ten, zaštitit će vašu kožu od starenja.

Ako vam koža lako tamni, možete koristiti i susamovo ulje čiji je faktor 4. Korisno u zaštiti kože od sunca može biti i ulje avokada koje sadrži prirodni faktor od 4 do 15, te se preporučuje onima sa suhom kožom. Ulje od pšeničnih klica može da ublaži posljedice sunčanja poput bora, linija na koži ili problema sa pigmentacijom.

Poznato je da maslinovo ulje dobro djeluje kada je u pitanju brže tamnjenje. Međutim ono nema zaštitni faktor, te ga je zbog toga bolje koristiti nakon, a ne tokom sunčanja.