open-navfaktor-logo
search
Iznenađujuća otkrića
Ovo su najprljavije tačke u vašem kupatilu, WC školjka je na posljednjem mjestu
U kupatilu ima mnogo prljavijih mjesta od WC školjke
30.11.2019. u 16:44
get url
text
FOTO: Arhiva

Ako mislite da je školjka za WC najprljavije mjesto u vašem kupatilu, varate se jer ima mnogo prljavijih. Baš zbog te pretpostavke, školjku se svako malo čisti, zalije nekim sredstvom i ispire, dok se druga mjesta ne peru tako često. Pa krenimo redom...

Pod

Pod u kupatilu sadrži najviše mikroba. Ne čisti se toliko kao školjka, a do njega dolaze iste bakterije, jer svako povlačenje vode iz kotlića te bakterije iz školjke rasprši u zrak.

Sve što je blizu vaše školjke pod istim je bakterijama, to se raspršivanje mikroba može malo smanjiti ako spustite poklopac na wc školjci.

Četkica za zube i čaša/držač za četkice

Nakon poda, vaše četkice za zube druga su najprljavija stvar u kupatilu. Na njoj se ne talože samo bakterije iz vaših usta tokom pranja, nego ih skuplja od tamo gdje god je spustite. Tako prijenosnik bakterija može biti i umivaonik. Baš zato bi trebalo razviti običaj spuštanja poklopca na wc školjki prije puštanja vode.

Osim toga u paketu s četkicom, dolazi i čaša, odnosno držači u kojima odlažemo četkice. Često se u i na njima skupljaju ostaci paste, plijesni kao i svi mikrobi koje smo već spomenuli. Savjetuje se da se držač za četkice barem jednom mjesečno opere u mašini za pranje suđa.

Česma

Površina cijevi iz koje teče voda na umivaoniku sadrži 600 puta više mikroorganizama nego ručka na wc školjki.

Kvaka na vratima

Priznajte, kada ste posljednji put prebrisali kvaku na vratima od kupatila? Pogađate i na kvaki ima više bakterija nego na školjki. Češće je dirate nego wc, zato je važno i češće prati ruke.

Peškiri

Koristimo ih kako bismo obrisali ruke poslije pranja, pitate se koliko onda mogu biti prljavi? Zapravo mogu biti vrlo prljavi. Tople i mokre ruke i čupavi peškiri u kojima se bakterije vole ugnijezditi odlična su kombinacija. Zato je preporuka da peškire mijenjate svaki dan te da ih perete u vreloj vodi.

Spužva za kupanje

Ovo je logično, uvijek je mokra, nikad se ne stigne ni osušiti, ima mnogo rupa u koje se bakterije mogu zavući. Mrtve ćelije, dlake i prljavština sve se to taloži na vašoj spužvi za tuširanje i idealno je mjesto za razvoj mnogobrojnih mikroba. Držite ih što dalje od tuša i mijenjajte barem svaka tri do četiri sedmice.

Pribor za brijanje

Bakterije s kože sa svakim brijanjem prelaze na brijač, a onda britvicu još ostavimo pored vode gdje počne i hrđati. Potrudite se da brijač osušite na zraku ili ga držite u ulju otpornom na razvoj plijesni.

WC školjka

Iako mora biti na ovom popisu, kao što smo rekli na posljednjem je mjestu. Čistija je nego mislimo, jer je najčešće peremo, što je naravno dobro i nastavite tako dalje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.