open-navfaktor-logo
search
Porodični masakri
Ovo su najstrašnija višestruka ubistva koja su šokirala Hrvatsku u posljednjih 30-ak godina
Porodični masakr u novozagrebačkom naselju Kajzerica u kojem je ubijeno šest osoba najveći je i najstrašniji zločin u Hrvatskoj u nekoliko posljednjih decenija
02.08.2019. u 14:15
get url
text

Porodični masakr u novozagrebačkom naselju Kajzerica u kojem je ubijeno šest osoba najveći je i najstrašniji zločin u Hrvatskoj u nekoliko posljednjih decenija, piše Jutarnji list, prenosi Slobodna Dalmacija.  U četvrtak navečer hicima iz vatrenog oružja ubica je usmrtio dvojicu muškaraca, tri žene i desetogodišnje dijete nakon čega je pobjegao s mjesta zločina.

Krvoproliće u Novom Zagrebu šokiralo je Hrvatsku, a u nastavku donosimo pregled najtežih zločina iz sfere krvnih delikata u proteklih 27 godina u Republici Hrvatskoj.

Januar 1992.

Branko Starčević, prognanik iz ratom zahvaćene Gline, hicima iz automatskog pištolja s prigušivačem pobio je Damira Beljaka, njegovu suprugu Anicu i dvojicu sinova u dobi od deset i četiri godine. Nakon četverostrukog zločina iz doma Beljakovih ukrao je značajnu količinu deviza. Starčević je kod Beljakovih stanovao kao izbjeglica.

18. maj 1993.

U selu Brezje kod Samobora Ivica Štefanović hladnim je oružjem pobio porodicu Knežević - oca, majku, kćerku i unuka. Kasnije je u zatvoru počinio samoubistvo.

7. septembar 1994.

U zagrebačkom naselju Kozari putevi Đuro Bjeljac ubio je suprugu Dragicu, dvojicu sinova i Milana Perića, vlasnika kuće u kojoj su stanovali kao podstanari. Nakon masakra počinio je samoubistvo.

9. oktobar 1998.

Marko Grgić i Neđo Ajdarić u Kutini su hladnokrvno, hicima u glavu na spavanju, ubili supružnike i vlasnike mjenjačnice Ingrid Šipek (23) i Renata Serdarušića (32) te njihova prijatelja Gorana Cvrtka (25).

22. septembar 1999.

Mato Oraškić je u sudnici na prvom spratu Općinskog građanskog suda u Zagrebu hicima iz pištolja u toku brakorazvodne parnice ubio sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu. Teško je ranio zapisničarku. Zbog ovog zločina osuđen je na 40 godina zatvora.

28. jula 2002.

Duševno rastrojeni Branko Crnički u Mariji Bistrici je iz automatske puške ubio Franju Domišljanovića (68), njegovu suprugu Dragicu (66), njihovu snahu Šteficu (47), snahinu kćer Marinu (19), a pucao je u namjeri da ubije i dječaka Karla (11), kao i Zdravka Domišljanovića (46).

9. juna 2004.

Antun Blažević i Darko Vukojević nakon svađe kod buffeta u Slavonskom Brodu ubili su braću Dragana (32) i Željka Prgometa (28) te Gorana Begića (33).

21. mart 2005.

Penzionisani policajac Vlastimir Kihalić (39) u Petrinji je ubio suprugu Željku (39), koja je pokrenula brakorazvodnu parnicu, a potom i njene dvije prijateljice - Nadu Kušan (39) i Vesnu Mokrović-Marinković (40). Ubio se u zatvoru.

11. novembar 2006.

Dražen Kozman kalašnjikovom i bombom u kafiću "AS" u Okučanima ubio je Dragomira Došlića (48), Mladena Belinu (36) i Marka Maroša (46), a ranio je Davora Mamuzu. Povod je bio svađa.

24. decembar 2006.

U naselju Kalinovica kod Samobora Nenad Popović je hicima iz automatske puške usmrtio supružnike Antunović, Anđu (43) i Dragana (46) te Anđinu sestru Zagorku Jurić s kojom je bio u vezi. Potom je sebi pucao u glavu.

Mart 2007.

Ivan Dvorski zvan Psiho, s Reneom Ljubojevićem i Lukom Obrovcem, pri pokušaju pljačke, hicima iz pištolja ubio je Đanija, njegova oca Benita (75) i Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek (29). Kako bi prikrili zločin, izazvali su požar u stanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.