Ovo su paraobavještajci koji ruše Dodikove protivnike i državu BiH

objavljeno: 09.01.2017. u 22:03

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je pod paravanom Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a RS-a osnovao vlastitu paraobavještajnu agenciju, čiji je cilj održavanje SNSD-a na vlasti po svaku cijenu i realiziranje interesa stranih finansijera u BiH.

Tom paraobavještajnom agencijom rukovodi Predrag Ćeranić, koji je od 1. jula 2015. godine formalno imenovan za "konsultanta u razvoju strategije sigurnosti" u MUP-u RS-a. Radi se o bivšem uposleniku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, koji je iz te agencije najprije istjeran 31. decembra 2004. godine zbog "eliminatornih elemenata u sigurnosnoj provjeri", da bi se na posao vratio 1. aprila 2008. godine nakon odluke Suda BiH. Međutim, nakon nekoliko mjeseci u službi ga je smijenio tadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, s obzirom da je Ćeranić bio dio mreže koja je skrivala kasnije osuđenog ratnog zločinca Stojana Župljanina.

Prisluškivali strane zvaničnike

Ćeranić je oko sebe okupio nekoliko "poznatijih imena", kao što su bivši direktor policije RS-a Dragomir Andan i bivši šef Centra SDB-a Doboj Dušan Živković, a svoju ulogu ima i bivši direktor SIPA-e Goran Zubac. Dodikovi paraobavještajci nerijetko odlaze na obuke van granica BiH, tačnije u Rusiju i Izrael. Naravno, svrha njihovog postojanja nije borba protiv terorizma i ekstremizma, već SNSD-ovih političkih protivnika i državnih interesa BiH. Pored prisluškivanja čelnika Saveza za promjene, entitetska nelegalna služba sigurnosti je, prema informacijama Faktora, čak prisluškivala i strane zvaničnike u BiH. Pored jačanja vlastitih kapaciteta, služba ima zadatak i narušavanja legalnih državnih sigurnosnih agencija, kao što su Ministarstvo odbrane BiH, Oružane snage BiH, SIPA, OSA, ali i pravosudnih institucija u BiH, te stvaranje osjećaja među stanovnicima manjeg bh. entiteta o navodnoj ugroženosti sigurnosnih i nacionalnih interesa. Upravo iz tih redova je prije nekoliko mjeseci plasirana informacija o navodnoj akciji "Vruća kasna jesen – rana zima", čiji je cilj bila "destabilizacija RS-a masovnim uličnim protestima u organizaciji opozicije", ali i aktuelni napad na OSA-u zbog navodnog prisluškivanja srbijanskih zvaničnika u BiH. Dio te ekipe je i "ekspert za terorizam" Dževad Galijašević, koji je zadužen za "informisanje javnosti" o navodnim terorističkim kampovima širom BiH, opasnim namjerama Arapa u BiH, vezama bošnjačkih političara sa tim strukturama i tako dalje. Značajnu ulogu ima i Pantelija Ćurguz, nekadašnji predsjednik Boračke organizacije RS-a i sadašnji Dodikov savjetnik za obavještajno-sigurnosna pitanja.

Dodikova paraobavještajna agencija obilato koristi resurse i kapacitete MUP-a RS-a. Bitna spona u toj saradnji je Dražen Višnjić, načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet. Prema informacijama Faktora iz MUP-a RS-a, Višnjić odgovara direktno Dodiku, zanemarujući u potpunosti čak i autoritet ministra Dragana Lukača u toj instituciji. Upravo je Višnjić jedina osoba u MUP-u RS-a koja ima pristup serverima koje im je svojevremeno ustupio američki FBI i opremi za prisluškivanje, a koje Dodik nerijetko zloupotrebljava.

Interesi Rusije

Naš izvor iz MUP-a RS-a tvrdi da Višnjić po instrukcije, pored Dodikovog ureda, ide i u Moskvu, s obzirom da je cijela priča oko paraobavještajne agencije i njene uloge u sinhroniziranim napadima na državne institucije BiH osmišljena i finansirana upravo iz Rusije, koja za cilj ima destabiliziranje BiH i sprječavanje euroatlantskog puta naše zemlje. Aktivnosti ruskih sigurnosnih službi u BiH i Srbiji se realizuju kroz Fond strateške kulture, preko kojeg se vode obračuni sa svim protivnicima ruske politike na Balkanu. Internet stranica Fonda strateške kulture redovno objavljuje kritičke tekstove na račun srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, što je u skladu sa činjenicama o mreži koja je zadužena za narušavanje njegove pozicije u Srbiji, ali i tekstove "analitičara" Predraga Ćeranića ili Dževada Galijaševića o islamskom terorizmu u BiH i po RS opasnih aktivnosti bh. državnih sigurnosnih institucija, te hvalospjeva o režimu Milorada Dodika.

Fond strateške kulture je sastavni dio Ministarstva za kulturu Rusije, čije se jedno predstavništvo nalazi u Beogradu s navodnim ciljem "širenja ruske kulture i veza sa srpskim, ali i drugim balkanskim narodima". U stvarnosti taj Fond promoviše političke interese Rusije na Balkanu, naročito kada je u pitanju potreba vojne neutralnosti balkanskih država. "Kolumnisti" tog Fonda su, pored pomenutih Galijaševića i Ćeranića, Miroslav Lazanski i Ljiljana Bulatović, koji u javnosti iznose stavove koje ruske diplomate ne mogu izgovoriti, a ruskim novcem se finansira i rad nekoliko medija. Fond upravlja radom i finansijama Udruženja "Republika Srpska – Čast otadžbine", te sponzoriše dio aktivnosti firme "Andrićgrad" Emira Kusturice. Udruženje "Republika Srpska – Čast otadžbine" su u Beogradu 2014. godine osnovali bivši oficiri MUP-a RS-a i Vojske RS-a. Predsjednik Udruženja je penzionisani general Vojske RS Rodoljub Anđić, a predsjednik Izvršnog odbora Udruženja je Milenko Karišik, prijeratni pripadnik MUP-a RBiH. Dio aktivnosti Udruženja sponzoriše Fond strateške kulture, a neke aktivnosti sponzorišu "NIS" Beograd, koji je dijelom privatizovana od Gasproma. Udruženje sufinansiraju i firme Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde i zamjenika ministra unutrašnjih poslova, a sada zastupnika SRS Vojislav Šešelj u Skupštini Srbije.

Aktivnosti svih navedenih službi, pojedinaca, medija i udruženja su podređene realizaciji ruskih interesa na Balkanu, a one podrazumijevaju i destabilizaciju BiH kroz aktivnosti Milorada Dodika i njemu bliskih struktura.