navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Gdje griješite

Ovo su razlozi zbog kojih se ne možete riješiti šlaufa oko struka

Ako se nikako ne možete riješiti nakupljenog sala oko stomaka, čak ni uz ekstremnu dijetu, vježbanje, problem je vjerovatno u navikama koje imate, a koje zapravo pridonose tome da šlauf oko struka stalno raste.

Objavljeno: 11.09.2020. u 17:45
get url
text
Salo oko struka

Studija provedena na 70.000 žena pokazala je da nedostatak sna može biti uzrok debljanja u struku te da može biti povezan s viškom kilograma. Studija je pokazala da se to odnosi na žene koje spavaju kraće od šest sati dnevno, što je kod nekih dovelo i do 30 kilograma viška.

Kod vježbanja obratite pažnju, jer ako se ubijate treninzima, a šlauf ostaje, onda niste aktivirali prave mišiće.

S godinama postaje sve teže smršati, što se posebno odnosi na žene u periodu nakon menopauze. Naime, tada pomalo usporava proizvodnja estrogena i progesterona, pa žene postaju sklonije nakupljanju kilograma, posebno oko struka.

Peciva, krekeri, bijeli hljeb, gotova i polugotova jela i salame povećavaju upale u tijelu, pa je teže smršati. Ne preporučuje se ni pretjerivanje s konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda i mesa. Meso češće zamijenite ribom, koristite maslinovo ulje i orašaste plodove.

Dugotrajni stres također povećava sklonost debljanju, i to dvojako. Kad smo u stresu, skloni smo više jesti, često nezdravu hranu. Osim toga, stres povećava nivo kortizola u organizmu, što je povezano s razvojem visceralnih masti, piše portal Steth News.