open-navfaktor-logo
search
Grupna faza
Ovo su stadioni na kojima će igrati BiH, ako se plasira na EURO
Stadion Athletic Bilbaa jedno je od najmoderniji fudbalskih zdanja u Španiji uz Atleticov Wanda Metropolitano
20.11.2019. u 12:12
get url
text

Nakon neuspješnih kvalifikacija za EURO 2020, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okrenula se baražu kroz koji također može do plasmana na smotru najboljih evropskih selekcija, koja se održava sljedeće godine u 12 gradova širom Starog kontinenta.

Od plasmana na Evropsko prvenstvo Zmajeve dijele dvije utakmice,. U prvoj će najboljim bh. fudbalerima rival biti Sjeverna Irska, poznanik iz premijernog izdanja Lige nacija, dok bi u eventualnom finalu play-off BiH odmjerila snage sa boljim iz duela Irske i Slovačke.

Poznato je da će Zmajevi 26. marta ugostiti Sjevernu Irsku, dok će se finale igrati pet dana kasnije.

Poznato je i da će najbolji bh. fudbaleri, plasiraju li se na EURO, igrati u grupi E čijim mečevima će domaćini biti stadioni San Mames (Bilbao) i Aviva (Dublin).

Stadion Athletic Bilbaa jedno je od najmoderniji fudbalskih zdanja u Španiji uz Atleticov Wanda Metropolitano. Svečano je otvoren 16. septembra 2013. godine, a izgradnja stadiona kapaciteta 53.289 sjedećih mjesta koštala je 211 miliona eura. 

Za razliku od San Mamesa, na kojem Zmajevi nisu igrali, za stadion Aviva nas ne vežu lijepe uspomene. U dva navrata poraženi smo na ovom stadionu. U prijateljskom meču 26. maja 2012. izgubili smo s 1:0, dok smo u meču baraža za EURO 2016 poraženi s 2:0.

Stadion Aviva, koji prima 51.000 gledalaca, otvoren je 2010. godine, a njegova izgradnja koštala je 410 miliona eura.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.