Sastanak

Ovo su zaključci Operativne grupe Vlade USK o migrantskoj krizi

Objavljeno: 24.10.2018. u 13:04

Doneseno je pet zaključaka

FOTO: VLADA USK

Na danas održanom sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona razmatrana je aktualna situacija u svim segmentima i konstatovano da je u prethodnom periodu propušteno kvalitetno organizovati upravljanje migrantskom krizom što je rezultiralo da situacija nije zadovoljavajuća te Operativna grupa donosi sljedeće zaključke:

1.      Kad je u pitanju određivanje privremene lokacije za smještaj migranata nismo zvanično upoznati sa  aktivnostima koje se  vode između IOM-a  i privatnih vlasnika nekretnina i nemamo informaciju da li je o istom obaviješteno Ministarstvo sigurnosti, čija je isključiva nadležnost davanje saglasnosti na predloženu lokaciju. Jednoglasan stav je da lokacija za privremeni smještaj migranata  mora biti  van naseljenog područja.

2.       Ovim putem izražavamo spremnost da se uključimo i sve kapacitete stavimo na  raspolaganje, u okviru svojih nadležnosti, kad je u pitanju logistička i druga pomoć za stavljanje u funkciju privremene lokacije  za smještaj migranata nakon što je potvrdi Ministarstvo sigurnosti BiH.

3.      Zbog trenutne sigurnosne situacije, koju bi dodatni priliv  ilegalnih migranata na Unsko-sanskom kantonu, bez mogućnosti njihovog smještanja, dodatno usložio   tražimo  od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine,  koje je nadležno  da provodi politiku  i uređuje procedure za kretanje i boravak stranaca u Bosni i Hercegovini, a sukladno usmenom dogovoru sa Ministrom sigurnosti Draganom Mektićem, da zahtjeva od policijskih agencija svih  nivoa vlasti da u okviru svojih nadležnosti vrše pojačanu i stalnu kontrolu svih  prevoznih sredstava koja idu u pravcu područja Unsko-sanskog kantona te migrante usmjerava u slobodne kapacitete već postojećih prihvatnih centara u BiH.

4.      Kantonalna inspekcija u okviru svojih nadležnosti treba nastaviti sa aktivnostima kontrole nelegalnih iznajmljivača smještaja ilegalnim migrantima, a u saradnji sa Odjeljenjem za strance i i pripadnicima MUP-a USK.

5.       Ministarstvo unutrašnjih poslova će na osnovu stvorenih pretpostavki raditi na stabilizaciji stanja sigurnosti na području Unsko-sanskog kantona i pri tom poduzimati sve zakonom predviđene mjere i radnje, saopćeno je iz Vlade USK.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije