open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Ovo su zdravstveni rizici koje nose bazenska kupališta
Osim rizika od utapanja i povreda na bazenskim kupalištima, iz Zavoda za javno zdravstvo KS upozoravaju da uvijek postoji rizik i sa higijensko-epidemiološkog aspekta
04.07.2019. u 09:00
get url
text

Dolaskom ljetnih dana mnogi građani prinuđeni su morske plaže zamijeniti gradskim bazenima, zbog čega je Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) Kantona Sarajevo (KS) upozorio na određene zdravstvene rizike koje nosi kupanje i rekreacija u vodi. 

-Osim osvježenja i velikog broja zdravstvenih prednosti kupanje i rekreacija u vodi nosi sa sobom određene zdravstvene rizike, te je zato važno kod stanovništva razviti 'kulturu' ponašanja, a od vlasnika bazenskih kupališta zahtijevati da isti ispoštuju sanitarno-higijenske i tehničke mjere predviđene zakonskom regulativom - navode iz ZZJZ KS, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Korištenje bazena ne preporučuje se osobama koje boluju od upale oka, uha i disajnih puteva, crijevnih, kožnih i spolnih bolesti, osobama sa otvorenim ranama, zatim osobama sa nepravilno održavanim pirsinzima kao i osobama oslabljenog imunog sistema. Osim rizika od utapanja i povreda na bazenskim kupalištima, iz ZZJZ KS upozoravaju da uvijek postoji rizik i sa higijensko-epidemiološkog aspekta. 

-Infekcije povezane sa rekreacijskim kupanjem su crijevne infekcije koje uzrokuju želučane i probavne tegobe, upale sluznice oka (tzv. kupališni konjunktivitis), upale uha zbog zadržavanja nečiste vode u uhu (plivačko uho), upale kože, upale disajnog sistema, infekcija mokraćnih puteva , enteroviroze koje uzrokuju bolesti s temperaturom i osipom, 'bolest šaka stopala i usta' te među ostalim i serozni meningitis - navodi se u saopštenju ZZJZ KS. 

Dalje se navodi kako hlor u bazenima, koji se koristi kao dezinfekciono sredstvo i uveliko pomaže u zaštiti zdravlja kupača, kod osjetljivih osoba može loše uticati kožu, sluznice ili kosu, u vidu iritacije očiju te peckanje u nosnim putevima ili u ustima, kao i nadraženost kože. Prečesto i dugotrajno kupanje u bazenima generalno nije preporučljivo zbog nusprodukata dezinfekcije. 

ZZJZ KS poziva korisnike bazena da se pridržavaju osnovnih higijenskih pravila kako bi se održala zdravstvena sigurnost i prevenirale bolesti.  Obavezno je, između ostalog, tuširanje prije i nakon izlaska iz bazena, dezinfikovati stopala u dezobarijeri koja je hiperhlorisana, voditi djecu redovno u toalet i redovno im mijenjati pelene, koristiti kapu za plivanje, naočale, a po potrebi i zaštitne čepiće za uši. 

-Zdravstveno ispravna voda za kupanje jedan je od prioriteta u sprečavanju bolesti koje se prenose vodom, a kultura i samodisciplina kupača važni su faktori u održavanju sigurnosti - naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.