open-navfaktor-logo
search
FDA upozorila
Ozbiljan rizik za srce: Ovaj lijek nemojte koristiti protiv koronavirusa izvan bolnica
Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je danas da se hidroksiklorokin, lijek protiv malarije čiju primjenu zagovara Donald Trump kod zaraženih koronavirusom, ne daje oboljelima od COVID-19 izvan bolnica i kliničkih ispitivanja zbog mogućih teških poremećaja srčanog ritma.
24.04.2020. u 22:11
get url
text

Nekoliko sati nakon što je Trump reklamirao hidroksiklorokin u borbi protiv koronavirusa 19. marta, farmaceutski lanac opskrbe izvijestio je o njegovoj nestašici jer su ga ljekari počeli propisivati sebi i svojim porodicama.

Pacijenti su također vršili pritisak na ljekare da im daju tu terapiju koju zagovara Trump.

Iz FDA su danas izjavili da imaju informacije o povećanom korištenju hidroksiklorokina i klorokina na recept, pa su upozorili da ti lijekovi mogu izazvati poremećaje srčanog ritma, odnosno abnormalni ritam i opasno ubrzan rad srca.

Objava Agencije dolazi dan nakon što je regulator za lijekove Evropske unije upozorio na nuspojave tih lijekova, pozvavši ljekare da s pažnjom prate svoje pacijente koji su na tim lijekovima.

Zasad nema dokaza o učinku tih lijekova na virus.

Za COVID-19, bolest koju uzrokuje novi koronavirus, nema odobrenog lijeka ni vakcine.

Hidroksiklorokin se također povezuje s mogućim većim rizikom od smrti kod pacijenata u bolnicama za američke veterane, pokazala je analiza ranije ove sedmice.

Rick Bright kazao je da je smijenjen s funkcije direktora Biomedicinske uprave za napredna istraživanja i razvoj (BARDA) i da mu je dodijeljena nova funkcija jer nije htio nametati hidroksiklorokin i klorokin kao lijekove protiv COVID-19.

FDA je odobrila korištenje tih lijekova po hitnom postupku, ali ih nije odobrila za liječenje te bolesti.

Rizici od poremećaja srčanog ritma mogu se povećati kada se ti lijekovi kombiniraju s drugim, kao primjera radi, sa antibiotikom azitromicinom, te kod pacijenata sa postojećim bolestima srca i bubrega, navode iz FDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.