open-navfaktor-logo
search
Hitna pomoć
Pacijenti se javljaju zbog vrtoglavica, problema sa pritiskom i disanjem...
Pod uticajem visokih temperatura kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata danas će, posebno u drugom dijelu dana kada će biti izraženiji osjet sparine, doći do jačanja tegoba uz reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje i nervoze
12.08.2019. u 13:34
get url
text

U Bosni i Hercegovini i danas je pretežno sunčano i vruće, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati između 34 i 39 stepeni, na jugu i do do 41. Visoke temperature zabilježene su još jutros, pa je, prema mjerenju u 11 sati, u Sarajevu je bilo 30; Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Gradačcu, Neumu i Tuzli 31; Doboju 32; Trebinju 33; a u Grudama i Mostaru čak 34 stepena.

Vrućina i sparina imaju nepovoljan uticaj na većinu populacije, a pogotovo hronične bolesnike. Kako nam je kazala dr. Zakira Pašić iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo, njima se uglavnom javljaju pacijenti koji imaju vrtoglavice, mučnine, problem s pritiskom, bolovima u leđima…

- Ovih dana na terenu je bilo kolapsnih stanja, a od jutros ih nema, naše ekipe nisu intervenisale tim povodom – kazala nam je dr. Pašić.  

Upitana koliko su te tegobe direktno povezane sa visokim temperaturama, kaže da je kod njih povećan broj vrtoglavica, oscilacija u pritisku, da je više pacijeneta koji imaju problema sa disanjem. Podcrtava da se većinom radi o hroničnim bolesnicima, a manje o onima koji nemaju terapiju.

Pod uticajem visokih temperatura kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata danas će, posebno u drugom dijelu dana kada će biti izraženiji osjet sparine, doći do jačanja tegoba uz reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje i nervoze.  Planirane aktivnosti, kako savjetuju stručnjacim, trebalo bi obaviti tokom prijepodnevnih sati, a u najtoplijem dijelu dana izbjegavati boravak na otvorenom.

Dr. Pašić: Od jutros na terenu nije bilo kolapsnih stanja 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.