open-navfaktor-logo
search
Priština
Pacolli ozvaničio početak predsjedavanja Kosova SEECP-om
Kosovski šef diplomatije kazao je da Kosovo teži da doprinese stabilnosti, prevazilaženju podjela i sveobuhvatnog i koherentnog pristupa regionalnoj saradnji i promovisanju evropskih integracija
15.07.2019. u 13:36
get url
text
Pacolli

Regionalna povezanost u oblasti ekonomije, energetike, infrastrukture i ljudi, borba za ostanak mladih u zemlji i promovisanje mladih umjetnika i turizma, prioriteti su Kosova tokom jednogodišnjeg predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, rečeno je danas na svečanoj ceremoniji otvaranja kosovskog predsjedavanja SEECP-om. 

Svečano otvaranje je označio prvi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli, pred ambasadorima prijateljskih država.

Pacolli je podsjetio da se Kosovo SEECP-u pridružilo 2014. godine i da će vođenje ove regionalne inicijative iskoristiti da doprinese jačanju dobrosusjedskih odnosa u region, prevazilaženju podjela i promovisanju evropskih integracija. 

- Kosovo teži da doprinese okruženju mira, sigurnosti, dobrosusjedskih odnosa, stabilnosti, prevazilaženju podjela i sveobuhvatnog i koherentnog pristupa regionalnoj saradnji i promovisanju evropskih integracija. Kosovsko rukovodstvo će biti nastavak principa povelje SEECP, izjava samita SEECP-a i blisko ćemo sarađivati sa svim zemljama učesnicama SEECP-a i relevantnim regionalnim i međunarodnim strukturama - rekao je Pacolli. 

Kosovski šef diplomatije je naveo da je Kosovo postavilo tri tematska prioriteta svog predsjedavanja SEECP-om, koja će pokušati da realizuje. Pacolli je kazao da će ti prioriteti biti fokusiranje na povezanosti i korištenju najboljih puteva koji postoje između ekonomija, infrastrukture, energije i ljudi. Dodao je da će drugi prioritet biti pronalazak načina da se na regionalnom nivou ostvari borba za ostanak mladih u svojim zemljama, dok je treći prioritet promovisanje kulture, kroz promociju mladih umjetnika i promovisanje turizma zemalja regiona. 

- Kada govorimo o prioritetima, proces integracije u Evropsku uniju ostaje naš glavni cilj, kroz koji ćemo navesti sve naše prioritete tokom našeg vođenja. Pokušat ćemo da iskoristimo najbolju strategiju Zapadnog Balkana, nadajući se i želeći da Zapadni Balkan ostane prioritet lidera EU-a - rekao je Pacolli. 

Kosovski ministar je još jednom ponovio da Kosovo na samitu SEECP-a održanom prošle nedelje u Sarajevu nije učestvovalo zbog toga što Kosovo nije tretirano kao druge zemlje, a prema njegovim rečima, to se moglo izbjeći koordinacijom među zemljama. Kosovo je, kako je naglasio, svjesno da će imati pojačanu pažnju tokom predsjedavanja SEECP-om, posebno zbog odnosa sa nekim od zemalja regiona, ali da je Kosovo odlučno da proizvede pozitivne vijesti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.