Akcija MUP-a TK

Pali s milion KM: Tužilaštvo "obrađuje" trgovce stranim valutama

Objavljeno: 12.10.2018. u 09:54 Autor: J. B.

Grupa Žarka Aleksića, u kojoj je bio i njegov sin Gordan Aleksić (32) i još pet osoba, sumnjiče se da su trgovali velikim novčanim iznosima

Privođenje osumnjičenih za pranje novca u MUP TK FOTO: MUP TK

Svi članovi sedmičlana kriminalne grupe na čijem je čelu Žarko Aleksić, vlasnik mjenjačnice u Ugljeviku, ispitani su u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, a razgovori s nekim od njih bit će nastavljeni i danas u toku dana, saznaje Faktor. Riječ je o grupi osumnjičenoj za za nedozvoljenu bankarsku djelatnost i pranje novca.

Grupa Žarka Aleksića, u kojoj je bio i njegov sin Gordan Aleksić (32) i još pet osoba, sumnjiče se da su trgovali velikim novčanim iznosima, kupujući strane valute konvertibilnim markama i obratno. Najveći iznosi kretali su se u iznosu oko 100.000 eura.

- Kupovali su i prodavali strane valute izvan legalnog bankarskog tržišta. Najčešće se radilo o eurima, švicarskim francima, hrvatskim kunama, ali i KM - kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Pored dvojice Aleksića, uhapšeni su još i Miralem Gajdić, Mirsad i Samir Salihbašić, Šefik Čustić i Admir Ćosić. Niko od njih ranije nije osuđivan.

Podsjećamo, službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom TK, policijom Brčko Distrikta i MUP-om RS-a, obavili pretres porodičnih kuća, pomoćnih objekata i vozila na području Srebrenika, Gradačaca, Brčko distrikta i Ugljevika. Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta veća količina novca američkih dolara, švicarskih franaka, hrvatskih kuna, danskih kruna i drugih stranih valuta u protuvrijednosti od oko milion KM te automatska puška i pištolj.

Porijeklo novca tek treba biti utvrđeno, ali postoji sumnja da potiče iz nekih kriminalnih aktivnosti, poput pljački. Grupa je funkcionirala tako da je Žarko Aleksić nabavljao novac, a ostali osumnjčeni koji su iz Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta i RS-a, potom su ga preprodavali. Na kraju je novac puštan u legalne tokove.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije