Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthewom A. Palmerom

Na sastanku je, kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, razgovarano o bilateralnoj saradnji zemalja, aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH te aktivnostima BiH na njenom evropskom putu. Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su naveli da bi Evropska komsija do kraja maja ove godine trebala uputiti Mišljenje na dostavljene odgovore iz Upitnika Evropske komisije.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer je ponovio da SAD ostaje čvrst i posvećen partner Bosni i Hercegovini u provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta za napredak ka euroatlantskim integracijama. Naglasio je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ima lidersku poziciju u budućim koracima koje treba poduzeti na putu ka EU, a također i u bržoj provedbi paketa socio-ekonomskih reformi koje trebaju da omoguće bolјi život građanima BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili da je evropska budućnost BiH neupitna i da ekonomske reforme, privredni rast, kao i borba protiv korupcije u svim sferama društva, trebaju biti u fokusu djelovanja vlasti u BiH u narednom periodu.

Pored ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona, na sastanku je učestvovao i Brock Bierman, pomoćnik USAID administratora za Evropu i Evroaziju, kojem su se članovi Predsjedništva BiH zahvalili na dosadašnjem angažmanu i pomoći USAID-a na raznim projektima od značaja za bh. društvo i ekonomiju.