open-navfaktor-logo
search
Slavni centarfor
Pančev: Milioneri na čelu, a klub ispada zbog finansija, čudna situacija
Kao grom iz vedra neba regionom je odjeknula informacija da će Vardar iz Skoplja naredne sezone morati da se takmiči u drugom rangu fudbala Sjeverne Makedonije.
18.05.2021. u 09:35
get url
text

Ekskluzivno za Anadolu Agency (AA) nekada slavni centarfor Vardara, Crvene zvezde, Intera iz Milana, Fortune iz Düsseldorfa, Leipziga i Siona Darko Pančev kaže da se tako nešto moglo i očekivati.

- Vardar je oduvijek bio veliki sportski brend, od osnivanja pa do danas, ali se u posljednje vrijeme mnogo toga promijenilo. Novi kriteriji, novi navijači… Na kraju krajeva, novi ambijent u kome svi hoće da vode klub. Politika je također umiješala prste, postavljala svoje ljude. Svi su se miješali u rukovođenje Vardarom, izuzev onih koji zaista pripadaju sportskim strukturama. U takvim okolnostima, uopće me nije iznenadio ovaj plasman na kraju prvenstva koji podrazumijeva selidbu u Drugu ligu - rekao je Pančev i dodao:

- Svakako da mi je žao. Kada smo se Ilija Najdoski i ja prije dvije godine povukli iz kluba, rekao sam šta će da se desi. Prosto sam naslutio epilog, jer sam vidio šta se radi. Nažalost, bio sam u pravu. Mi smo bili nemoćni da bilo šta preduzmemo i da pomognemo. Znate, malo je čudna situacija?! Kao, ruski milioneri vode klub, a klub ispada zbog nedostatka novca. Mislim na ruskog gazdu i tog čovjeka što mu je bio biznis partner koji je sada u zatvoru. Tu nema nikakve logike. Ali ne bih da donosim prerane zaključke. Kad nisi u tom sistemu i ne znaš šta se dešava, ne možeš konkretno ni da odgovoriš na pitanje zašto se nešto desilo.

Mnogo su vedrije one reprezentativne teme jer Makedonci sa nestrpljenjem očekuju start Evropskog prvenstva i historijski debi protiv Austrije.

- Neću otkriti Ameriku ako kažem da ćemo biti autsajderi. To je svima jasno. Međutim, nadam se da možemo bar jednog protivnika da iznenadimo. Jako je bitno da ostavimo dobar utisak i da ne budemo vreća za udaranje. To što se Makedonija kvalifikovala za Evropsko prvenstvo, Evropi ništa ne znači. Njima je to normalno jer se većina tih velikih reprezentacija svake dve godine takmiči na nekom velikom turniru. Da bismo ih impresionirali, moramo da pobijedimo bar jednu od ove tri selekcije koje su u našoj grupi - istakao je Pančev koji apostrofira još jedan bitan detalj:

- Samo u slučaju dobrog rezultata, Evropa će reći: "Bravo, momci, Makedonija stvarno zaslužuje da bude na Evropskom prvenstvu". I zato stalno potenciram da je jako bitan utisak koji ćemo ovog ljeta ostaviti u Bukureštu i Amsterdamu. To je dobro za igrače, za Savez, a dobro je i za predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina. Jer sutra će neko da mu kaže: "Čekaj, Čeferin, šta radiš sa ovom Ligom nacija, zašto dozvoljavaš autsajderima da igraju u završnici velikih takmičenja". To će neko sigurno da mu prebaci. E zato je od izuzetne važnosti da ne razočaramo i da svima stavimo do znanja da je Slovenac pogodio sa ovim novim sistemom kvalifikacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.