open-navfaktor-logo
search
Svečana ceremonija
Panda i kineski fenjer maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Pekingu
Chen Jining, gradonačelnik Pekinga, opisao je maskote kao divne, jedinstvene i izvrsne
18.09.2019. u 13:48
get url
text

Nasmijana panda i hodajući kineski fenjer bit će maskote Zimskih olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će se 2022. godine održati u Pekingu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Maskote su predstavljene u utorak na ceremoniji u areni za hokej na ledu Shougang u glavnom kineskom gradu. Chen Jining, gradonačelnik Pekinga, opisao je maskote kao divne, jedinstvene i izvrsne.

- Na vizualno privlačan način izražavaju našu težnju za igre u Pekingu 2022. godine i upućuju srdačnu pozivnicu prijateljima širom svijeta - rekao je Jining.

Panda, nazvana Bing Dwen Dwen, bit će olimpijska maskota. Šareni krugovi oko njenog lica simbolizuju staze za klizanje i 5G tehnologiju, objasnili su iz Organizacionog odbora igara u Pekingu. Bing, kineska riječ za led, pokazuje čistoću i snagu, dok Dwen Dwen znači iskrenost, živost i zdravlje.

Ogromna panda bila je jedna od pet maskota Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, a bila je i simbol Azijskih igara u glavnom kineskom gradu 1990.

Na osnovu tradicionalnog crvenog fenjera, paraolimpijska maskota Shuey Rhon Rhon, stvara veselu atmosferu kineske lunarne nove godine koja će vladati u vrijeme održavanja zimskih igara, kazali su iz Organizacionog odbora.

Dvije maskote izabrane su iz konkurenciji više od 5.800 poslanih prijedloga iz 35 zemalja.

Zimske olimpijske igre u Pekingu održat će se od 4. do 20. februara 2022. godine, a Parolimpijske igre od 4. do 13. marta iste godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.