open-navfaktor-logo
search
Hitne nabavke
Pandemija koronavirusa: Civilna zaštita TK nije utrošila više od pola miliona odobrenih sredstava
Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) Tuzlanskog kantona do 1. aprila potrošila je 364 hiljade maraka na medicinsku opremu te za pomoć ljudima u stanju socijalne potrebe koji su se nalazili u kućnoj izolaciji. Još 20 hiljada maraka trebalo bi biti isplaćeno firmama u TK koje su izradile 4.600 vizira.
02.06.2020. u 16:29
get url
text
Direktor KUCZ TK Zoran Jovanović

- Nakon proglašenje stanja prirodne nesreće zbog pandemije koronavirusa stekli su se uvjeti za aktiviranje sredstava za posebne namjene. Mi na posebnom računu imamo 4,5 miliona KM, a po Zakonu o zaštiti i spašavanju mogli smo aktivirati 20 posto, odnosno 900 hiljada KM, a od toga smo utrošili ukupno 384 hiljade - kaže direktor KUCZ-a TK Zoran Jovanović.

Vlada TK odobrila je utrošak tih sredstava, navodi Jovanović, a nakon toga je formirana komisija koja je napravila specifikaciju prema potrebama zdravstvenih ustanova.

- Zdravstvene ustanove su apelirale za pomoć jer je bila potrebna hitna reakcija. Formirana je komisija za javne nabavke, koja je dobila specifikacije onoga što je potrebno. Imali smo u specifikaciji 75.000 rukavica, 40.000 maski, 1.000 višekratnih zaštitnih odijela, 1.400 jednokratnih zaštitnih odijela i određen broj kaljača. Nismo mogli sve naći na jednom mjestu, pa smo kupovali kako smo gdje nalazili. Išli smo po principu hitnih nabavki, na osnovu specifikacije - navodi Jovanović.

Medicinska oprema plaćena je 349 hiljada KM, a 15 hiljada doznačeno je Crvenom križu za pomoć socijalno ugroženima, prije svega starijim osobama, koje su se nalazile u izolaciji jer im je bio zabranjen izlazak iz njihovih domova.

- Nismo izmirili 20 hiljada KM firmama koje su izrađivale vizire. Komisija mora ispitati tržište i utvrditi cijene, da bi mogli odgovoriti na ponudu tih firmi i isplatiti im traženi iznos, ali mislim da su cijene realne jer je jedan vizir koštao 4,70 KM - navodi Jovanović.

On je istakao i da nije zadovoljan saradnjom s Federalnim štabom jer se sada niko ne javlja na telefone, a neke stvari još nisu riješene.

- Međunarodni forum solidarnosti Emmaus iz Doboj Istoka je hranio 420 ljudi u prosjeku 20 dana, a to još nije plaćeno i niko nam se ne javlja s federalnog nivoa - rekao je Jovanović.

Ukupno 384 hiljade maraka nisu jedini novci potrošeni na borpu protiv pandemije koronavirusa, nego samo iznos koji je utrošio KUCZ. Zdravstvene ustanove imale su svoja vlastita sredstva, kao i Zavod zdravstvenog osiguranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.