open-navfaktor-logo
search
Generalni direktor
Pandža: Ono što je dosad snosio Aluminij, plaćat će građani uz račun
Aluminij u subotu prestaje postojati ne bude  li odgovora od Vlade FBiH i mjerodavnih tijela, rekao je
02.07.2019. u 13:34
get url
text

Dajemo sve od sebe da ne dođe do najgoreg scenarija, ali neke stvari trenutno su van naših objektivnih mogućnosti, na neke stvari više ne možemo utjecati i to mora neko drugi uraditi. Kazao je to generalni direktor Aluminija Dražen Pandža, nakon što je Uprava preduzeća saopštila da će jednu minutu iza ponoći u petak Aluminij biti isključen s visokonaponske električne mreže, ako u naredna 24 sata ne bude nekih bitnijih promjena.

Informaciju koja je procurila u javnost, da kompletna uprava ovog bivšeg giganta najavljuje podnošenje kolektivne ostavke, Pandža nije htio komentarisati.

-Tu priču o ostavkama ne bih komentarisao, zavisi od određenih sutrašnjih poteza - dodao je kratko. 

Pandža napominje kako je strateški partner, švicarska kompanije Glencore izrazila spremnost da učestvuje u privatizaciji, a preduvjet za ulazak Glencora je osiguravanje subvencionirane cijene električne energije za mostarski Aluminij.

-Očekujemo od Vlade FBIH i predstavnika mjerodavnih tijela odgovore. Ako to bude prihvatljivo, ići ćemo u tom smjeru, ako to ne bude prihvatljivo, Aluminij u subotu prestaje postojati - ističe Pandža dodavši da za sada ima samo informaciju da su partneri prije sat vremena iznijeli novu ideju.

- Partneri iznose neke ideje jer vide da su zadnji momenti, da brod tone,  pokušavaju biti kreativni. Vidjet ćemo. Očekujemo odgovore - dodaje.

Iako se posljednjih dana spominjao kao strateški partner i saudijski Dubai, kompanija iz Emirata, Pandža naglašava da Uprava nema nikakvog saznanja o drugom strateškom partneru, "nismo kontaktirani niti smo dio ikakvih razgovora i pregovora sa njima".

Pandža napominje da gašenje Aluminija neće nikome pomoći, naprotiv. 

-Mi plaćamo 26 miliona maraka naknada za obnovljive izvore energije za NOS (Nezavisni operator sistema) i Elektroprijenos BiH. Onoga momenta kada mi nestanemo, te naknade neće prestati postojati, nego će biti distribuirane na domaćinstva, što znači, od ponedjeljka će svi imati znatno veći račun za električnu energiju. Ono što smo mi do sada snosili će se njima naplaćivati uz račun električne energije- naglašava Pandža. 

Sutra će zbog kritične situacije u "Aluminiju" biti održana sjednica Nadzornog odbora, nakon čega će Pandža te izvršni direktori Boris Vican i Ivan Čale održati pres-konferenciju. Inače, nije ovo prvi put da Uprava i Nadzorni odbor prijete podnošenjem ostavke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.