Panika u Italiji: Epidemija se širi, ljekari krive roditelje jer nisu vakcinisali djecu

Objavljeno: 20.04.17 u 17:06

U Italiji se kao posljedica nevakcinacije pojavila epidemija malih boginja, a situacija je sve ozbiljnija, prenosi ANSA.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Italijansko ministarstvo zdravlja izdalo je saopćenje da je u prva tri mjeseca ove godine registrovano gotovo 1.500 slučajeva malih boginja, da je prošle godine bilo 840, a 2015. godine 250. Gore brojke ima samo Rumunija, gde je ove godine od boginja umrlo 17 ljudi.

Američka administracija zvanično je upozorila svoje turiste na epidemiju što je profesor Walter Ricciardi iz Nacionalnog instituta za zdravlje prokomentarisao kao sasvim logičan potez.

- Italija i Rumunija se trenutno bore s epidemijom boginja, a naše Vlade, za razliku od američke, nisu sprovele masovnu kampanju kako bi uvjerile roditelje na važnost vakcine - izjavio je.

Nacionalni institut zdravlja upozorava kako u Italiji na vakcinu protiv boginja ide oko 85 posto dvogodišnjaka, što je ozbiljno ispod stope od 95 posto, koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, kako bi bolest bila suzbijena.

Italijanska Vlada optužuje populistički pokret "Pet zvijezda" da su među roditeljima proširili paniku i izazvali rast trenda nevakcinisanja.

Epidemiolozi ističu da su dezinformacije preplavile Italiju i da ljudi naprosto više vjeruju Googleu nego doktoru.

- Ne možete blogeru ili aktivisti davati isti kredibilitet kao naučnim studijama – kažu epidemiolozi.