open-navfaktor-logo
search
Uprkos koronavirusu
Panonska jezera otvorena bez saglasnosti epidemiologa: Da li je ovo u redu dok raste broj zaraženih
Ljetna sezona na Panonskim jezerima u Tuzli počela je u petak, a već u nedjelju, posebno na trećem jezeru, mogle su se vidjeti velike gužve.
30.06.2020. u 14:39
get url
text
Panonsko jezero u vrijeme pandemije

Iako sa razglasa posjetioce svako malo upozoravaju da drže distancu, toga se malo ko pridržava, a epidemiolozi i ljekari upozoravaju da u situaciji kada svakodnevno raste broj oboljelih od koronavirusa ovakvo ponašanje može dodatno iskomplicirati epidemiološku sliku.

- Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) Tuzlanskog kantona nije konsultiran kada je u pitanju otvaranje Panonskih jezera. Imam informaciju da je Krizni štab grada Tuzle odlučio o tome, a epidemiolog koji je član Kriznog štaba se nije složio s tim. Mi ne možemo to zabraniti, epidemiolozi se ne pitaju za sve - rekla je Jasmina Brkić-Džambić epidemiolog iz ZJZ TK.

Epidemiologinja Brkić-Džambić nije komentirala tvrdnje menadžmenta Pannonice da postoje istraživanja koja pokazuju da se virus ne može širiti u slanoj i hlorisanoj vodi.

Podsjetila je da koronavirus izaziva respiratornu infekciju te da se širi bliskim kontaktom, kapljičnim putem, ali i boravkom u zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom, indirektno preko kontaminiranih predmeta.

- Nakon što su naše kolege otišle na Pannonicu rečeno im je da će na ulazu biti osigurana dezinfekcija ruku i nogu, odnosno obuće te da će biti ispoštovana distanca. To je isto rečeno i za kafiće, ali mi vidimo drugačiju sliku u gradu. Mi to ne možemo kontrolisati, za to su zadužene inspekcije i policija - rekla je Brkić-Džambić.

Inače, na čelu Kriznog štaba Tuzle je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović naglasio je danas da nam trebaju preventivne mjere na svim nivoim, jer kako je rekao, samo zaštitna medicinska oprema i preventiva mogu spasiti zdravstveni sistem.

- Krenule su mature, proslave, vjenčanja, kako se narodski kaže "gida do gide". Ne želim da se osvrćem na neke druge privredne subjekte, ali otvaranje javnih kupališta je na dušu i odgovornost onih koji su to odlučili - kaže Jusufović.

Šta ja treba da radim, da ispraznim jednu bolnicu, kao što je Interna klinika, upitao je Jusufović, da je obezbijedim za kupače.

- Ako budemo se ovako nastavili ponašati možemo napraviti još tri bolnice. Ja u bolnici ne mogu da garantujem, a imamo Trijažno-prijemni šator. Naša invazivna kardiologija je puna, mi sve testiramo prije operacije, ali ako nema vremena oblači se puna ratna oprema i u sali se spašava život. Onda vidim u šorcu neki idu na kupanje, a neko za to treba da bude odgovoran - zaključio je Jusufović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.