open-navfaktor-logo
search
Uhapšen u Hrvatskoj
"Pao" s kilom kokaina: Policajac iz Brčkog član poznate narkogrupe?!
Ono što je zanimljivo jeste da Brčak vjerovatno ne bi ni "pao" da nije jurcao autoputem u smjeru Splita
25.10.2018. u 16:14
get url
text

Muškarac koji je jučer uhapšen na području Zadra, nakon što je u "audiju A3" kojim je upravljao pronađen više od kilograma kokaina, četrdesettrogodišnji je Z. A., policajac iz Brčkog.

Kako je saopćeno danas iz Policije Brčko Distrikta BiH, on je suspendovan odmah nakon hapšenja. Tim povodom je danas, prema nezvaničnim informacijama, SIPA u Brčkom imala posla, gdje je  pretresala prostorije koje je koristio uhapšeni. 

Ono što je zanimljivo jeste da Brčak vjerovatno ne bi ni "pao" da vozeći autocestom A1 u smjeru Splita nije prebrzo vozio. Policija ga je zaustavila kod odmorišta Marune, jer je vozio brzinom koja je za 50 km /h veća od dozvoljene. Prilikom redovne kontrole utvrđeno je da vozilo sa bh. registarskim oznakama ne pripada njemu već 37-godišnjaku iz BiH. 

Policajcima je vozač bio sumnjiv pa su vjerujući da nešto krijumčari automobil vučnom službom premjestili u krug PU zadarske, gdje je po nalogu istražnog sudije izvršena pretraga. U vozilu je pronađen paket s ukupno 1.140 grama kokaina visoke čistoće, vrijednog oko 260.000 KM.

Kriminalističkim istraživanjem otkriveno je da je 43-godišnjak, koji uz bosansko-hercegovačko ima i hrvatsko državljanstvo, jedan od članova već detektirane istočnobalkanske grupe umiješane u poslove s drogom.

- Kokain je bio namijenjen za daljnju preprodaju na južnodalmatinskom području, te će se kriminalističko istraživanje nastaviti u saradnji s drugim policijskim upravama - rekao je jučer šef zadarske krim-policije Bore Mršić.

Uz paket kokaina, u automobilu je pronađen manji novčani iznos te uređaji za zaštićenu komunikaciju.

- Riječ je o mobitelima kakve koriste pripadnici najorganiziranijih kriminalnih grupa na svijetu. Podaci i poruke se kriptiraju i vrlo ih je teško probiti - istakao je Mršić.

Uz krivičnu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, 43-godišnjak je priveden pritvorskom nadzorniku te odveden na ispitivanje kod općinskog državnog tužioca, a potom i istražnom sudiji Županijskog suda u Zadru.

Predviđena kazna za ovo krivično djelo kreće se od jedne do 12 godina zatvora.

Hrvatska policija još utvrđuje povezanost vlasnika vozila i drugih osoba s ovim slučajem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.