open-navfaktor-logo
search
Nagodba
"Pao" u akciji SIPA-e: Sadić iz Gruda priznao da je švercovao heroin i kokain
Ante Tomas, odranije poznat po krijumčarenju narkotika, zbog čega je i ranije osuđivan, pristao da mu Sud izrekne pet godina zatvora
19.11.2019. u 16:55
get url
text

Optuženi Ante Tomas, rođen 1959. godine u Drinovcima, državljanin BiH i Hrvatske, ranije osuđivan, nalazi se u pritvoru, optužen za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama, u prisustvu advokata, u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo za koje se tereti i potpisao sporazum o priznanju krivnje, saopćilo je državno Tužilaštvo.

Tomas je priznao da je od marta 2017. godine do aprila 2018. godine, vršio neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prenos, prevoz, držanje, posredovanje u prodaji opojne droge heroin i kokain s teritorije BiH na teritoriju Hrvatske, kao i na teritoriji BiH.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predloženo izricanje kazne zatvora u trajanju od pet godina, kao i oduzimanje predmeta korištenih pri izvršenju krivičnog djela, uključujući mobitele i SIM kartice, kao i putničko motorno vozilo.

Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela. Sporazum o priznanju krivice proslijeđen je Sudu BiH na odlučivanje.

Ukoliko Sud BiH prihvati sporazum o priznanju krivice predmet se u potpunosti okončava, a optuženi se odriče prava na suđenje i na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ante Tomas, zvani Sadić, "pao" je u augustu prošle godine u akciji kodnog naziva "Solinjanka" koju su na području Mostara i Gruda proveli pripadnici SIPA-e.

Tomasu to nije bilo prvi put da ga hapse pripadnici ove policijske agencije.

On je, kako smo ranije pisali, još prije više od 10 godina već imao posla sa SIPA-om, a Sud BiH ga je zbog organiziranja grupe koja je iz Crne Gore u BiH švercovala heroin, u novembru 2010. godine osudio na 10 godina zatvora.

Tada je Tomas od nepoznate osobe nabavljao heroin koji je prepakivao u svojoj kući u Drinovcima, te gram droge preprodavao u Posušju i Grudama za 40 maraka. Potom je organizirao grupu s ciljem preprodaje heroina, kojoj su pristupili Mario Jukić iz Posušja, Željko Kovačević iz Crne Gore i još jedna nepoznata osoba.

Zajedno s Jukićem, Tomas je krajem jula 2008. godine u blizini kafića "King" prikrivenom istražitelju prodao kilogram heroina za 14.000 eura. Početkom augusta iste godine njih dvojica su prikrivenim istražiteljima prodali pet kilograma heroina iz Crne Gore za 70.000 eura kod Tržnog centra "Prodex" na graničnom prijelazu Gorica.

Iako je tada oslobođen za nedozvoljeno držanje oružja, sud je oduzeo "hekler", raketni bacač, automatske puške, pištolj, veću količinu metaka i eksploziv nađen u njegovoj kući.

Mario Jukić, zvani Kara ranije je osuđen na šest godina, nakon što je sam priznao krivicu. Jukić je prilikom hapšenja s novcem od droge pokušao pobjeći te je "BMW"-om udario policajca SIPA-e i nanio mu lakše tjelesne povrede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.