Par iz Splita seksualno zlostavljao djecu: Drogirali ih, tjerali da kradu, prijetili i tukli

Objavljeno: 19.04.17 u 13:14

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv muškaraca i žene zbog trgovine ljudima, spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od petnaest godina, omogućavanja trošenja droga, povrede prava djeteta, te za optuženog muškarca zatražilo produženje pritvora zatvora zbog bojazni od ponavljanja krivičnog djela.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Tužilaštvo je podiglo je optužnicu i protiv 48-godišnjega muškarca, za kojeg navodi da je od novembra 2016. do 17. januara 2017. od prvookrivljenog primao narudžbe za marihuanu. U stanu 48-godišnjaka nađena je marihuana i digitalna vaga, navodi se u saopćenju objavljenom na mrežnoj stranici DORH-a.

Prvookrivljeni 34-godišnjak tereti se da se 2013. do aprila 2016. družio s jednom djevojčicom i nakon što je dajući joj poklone, drogu i novac stekao njeno "neograničeno povjerenje i emocionalni odnos", imao s njom seksualni odnos.

Na području Splitsko-dalmatinske županije u tom je razdoblju, do decembra 2016. koristio djecu da kradu za njega. Dao im je torbu obloženu aluminijskom folijom radi onemogućavanja aktiviranja sigurnosne zaštite na proizvodima, a ukradene stvari uzimao, prodavao ili mijenjao za drogu, piše Jutarnji.

U saopćenji se navodi da je od 2015. do januara 2017. godine sa štićenicima iz domova za djecu organizirao zajedničke večernje izlaske, davao im drogu, u pojedinim slučajevima koristio prijetnje i fizičko nasilje, i tako stvorio grupu koju je iskorištavao radi sticanja imovinske koristi.

I drugookrivljena 27-godišnja žena se tereti da je tokom 2016. godine djeci radi krađe dala prilagođenu torbu obloženu aluminijskom folijom, te od njih preuzimala ukradene stvari, dio prodavala, a dio mijenjala za drogu. Od jula 2016. do 14. decembra 2016. svoje je dijete, rođeno 2008. godine, ostavljala danju i noću s osobama sklonim kriminalnom i asocijalnom ponašanju, pred djetetom uzimala marihuanu i nije se brinula o njegovoj prehrani.