open-navfaktor-logo
search
Oscar
Parazit film godine, najbolji glumac Phoenix, najbolja glumica Zellweger
Održana je 92. dodjela Oscara, a apsolutni pobjednik večeri je korejski film Parazit sa četiri osvojena Oscara.
10.02.2020. u 08:03
get url
text

Ujedno je i prvi strani film koji se okitio prestižnom nagradom za film godine. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Joaquin Phoenix, najbolja glumica je Renee Zellweger. 

S tri Oscara nagrađen je film 1917.

Joker, Bilo jednom u Hollywoodu i Ford v Ferrari kući su otišli sa po dva zlatna kipića. Najbolji sporedni glumac je Brad Pitt, a najbolja sporedna glumica Laura Dern. 

U kategoriji najbolji sporedni glumac Oscara je dobio Brad Pitt.

-Hvala Akademiji na ovoj počasti. Ovdje se radi o Quentinu Tarantinu, ti si originalan, jedinstven. Ovo je za moju djecu, obožavam vas. Sjećam se kad su me starci vozili u kino kada sam doselio ovdje. Ovo je stvarno bilo jednom u Hollywoodu – kazao je Brad Pitt.

Nagradu za najbolji dugometražni animirani film dobio je Toy Story 4, dok je najboljim kratkometražnim animiranim filmom proglašen Hair Love.

Oscara u kategoriji najbolji adaptirani scenarij dobio je film Jojo Rabbit, odnosno novozelandski režiser Taika Waititi koji je prvo zahvalio svojoj mami.

Uslijedio je Oscar u kategoriji najbolji kratkometražni igrani film, a pobjednik je The Neighbors' Window.

Oscara za najbolju scenografiju dobio je film Bilo jednom u Hollywoodu, što je bio drugi Oscar za njega tokom ove dodjele.

Dobitnika u kategoriji najbolja kostimografija je film Male žene.

Najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom proglašen je American Factory režisera Stevena Bognara i Julije Reichert, dok je najboljim kratkometražnim proglašen britanski film Učenje skateboarda u ratnoj zoni ako si djevojčica.

Zlatni kipić za najbolje sporedne ženska uloge otišao je u ruke Laure Dern za ostvarenje u filmu Marriage Story.

Za najbolju montažu zvuka nagrađen je film Ford vs Ferrari (aka Le Mans 66) koji ima ukupno četiri nominacije, a film 1917. dobio je Oscara za najbolji zvuk.

Za najbolji snimateljski rad nagrađen je film 1917, odnosno režiser Roger Deakins. Bio je to drugi Oscar večeri za ovu ratnu dramu koja je postala pravi kino-hit.

Film Joker, uprkos čak 11 nominacija, poprilični je gubitnik ovogodišnje dodjele. Za najbolju montažu nagrađen je film Ford vs Ferrari, što je bio drugi Oscar večeri za njega.

U kategoriji najbolji vizuelni efekti pobjednikom je proglašen film 1917, a bio je to treći zlatni kipić za njega.

Oscara za najbolju šminku i frizuru dobio je film One su bombe s Margot Robbie, Nicole Kidman i Charlize Theron u glavnim ulogama koje su odigrale i više nego fantastično.

Pobjednik u kategoriji najbolja izvorna glazba je film Joker, točnije Hildur Guðnadóttir, kao prva žena koja je dobila Oscara u ovoj kategoriji. 

Ovogodišnja 92. dodjela po redu održala se u Dolby Theatreu u Los Angelesu čijim crvenim tepihom se prošetala sva filmska elita i zvijezde čija imena nešto znače u svijetu zabavne industrije danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.