open-navfaktor-logo
search
Nemiri u Francuskoj
Pariz: Novi protesti "žutih prsluka", desetine uhapšenih
Aktivisti su u subotu ponovno pokrenuli francuski pokret "žutih prsluka" nakon što su demonstracije protiv predsjednika Emmanuela Macrona i percepcije elitizma bile ublažene tokom pandemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).
12.09.2020. u 17:17
get url
text

Pariska policija saopštila je da je više od 120 ljudi zadržano, a više od 25 je dosad stavljeno u pritvor u francuskoj prijestonici. Organizatori se nadaju da će novi jednodnevni marševi privući hiljade učesnika.

Vlasti u Parizu odredile su područja, poput Avenije Champs-Elysees, kao zone zabrane, a dijelovi pariskog metroa duž poznate avenije privremeno su zatvoreni.

Pokret "žutih prsluka" započeo je proteste u jesen 2018. godine u znak nezadovoljstva zbog povećanja poreza na gorivo za koje se govorilo da je kazna za najsiromašnije Francuze. Nazvan po fluorescentnim prslucima, koje vozači moraju imati u vozilima u Francuskoj, pretvorio se u pokret koji je duže od godinu dana održavao svakonedjeljne antivladine proteste u kojima je bilo više smrtnih slučajeva i na stotine povrijeđenih osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.