open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Pariz oduševljen novom kolekcijom Belme Tvico Stambol
Belma je u Pariz otišla sa oko 60 lookova, što je veliki kuriozitet, uzme li se, kaže naša dizajnerica, u obzir da kreatori koji tek izlaze na strana tržišta, obično dođu sa njih 20
28.10.2018. u 20:36
get url
text
Belma Tvico Stambol: Predstavila kolekciju "Strata"
Belma Tvico Stambol: Predstavila kolekciju "Strata"

Na svjetskom modnom showu, Sedmici mode u Parizu, naša kreatorica Belma Tvico Stambol, predstavila je svoju kolekciju za proljeće/ljeto 2019. godine, pod nazivom “Strata”.
Kolekcija je inspirisana stijenama, sedimentima i prirodom uopće, a na dizajnu materijala od kojih su izrađeni modeli, Belma je radila sa svjetski poznatom umjetnicom Taidom Jašarević.
Inspirirana pejzažima naše zemlje, teksturama organskih materijala koje nastaju prirodnim procesima, Belma se upušta u istraživanje vječne ljepote prirodnih oblika kojima daje unikatna tumačenja kroz nove modele u ovoj kolekciji.

Povratak prirodi, izvoru postanka, ujedno predstavlja i povratak našim historijskim korijenima, pa se u kolekciji “Strata” mogu naći i unikatni dezeni koji kombinuju bosanskohercegovačko srednjovjekovno pismo Bosančicu i dijelove teksta prenesenog iz Povelje Kulina bana, dokumenta koji se smatra najstarijim očuvanim dokumentom bosanskohercegovačke državnosti.

– Klijenti i novinari u Parizu bili su oduševljeni kada sam im objasnila ustvari, šta me inspirisalo tokom dizajniranja materijala. Ostali su zatečeni slušajući priču o Bosančici, Povelji Kulina bana, obliku slova… Mnogi su se i po nekoliko puta vraćali do nas, jer su bili oduševljeni svim što su čuli i vidjeli. Svjetski poznata umjetnica i novinarka Sara Waca, koja je trenutno jedna od muza Louija Vuittona, a koja moje kolekcije prati već treću sezonu, čim je vidjela modele odmah je primijetila poveznicu sa Bosančicom i Poveljom Kulina bana, taj umjetnički dojam, kojeg kreacije ostavljaju na svakoga ko ih vidi, pa mi je čak dala i nekoliko savjeta kako nastaviti tu priču. Prijale su mi itekako njene riječi kada mi je kazala koliko sam napredovala od trenutka kada smo se upoznale, a to je bilo prije godinu i po. Još je dodala da mi je kolekcija “Strata” do sada najbolja i da se trebam razvijati u tom pravcu – govori ponosno Tvicom Stambol.

Belma je u Pariz otišla sa oko 60 lookova, što je veliki kuriozitet, uzme li se, kaže naša dizajnerica, u obzir da kreatori koji tek izlaze na strana tržišta, obično dođu sa njih 20.
I ovog puta naša dizajnerica svoje modele prestavila je u sklopu show rooma.

– Kolekcija je obimna i veoma složena, sačinjena od poslovnih odijela, coctel odjeće, modela za svečane prilike, do unisex kreacija, čime sam pomjerila granice u svom radu. Predstavila sam se u sklopu jednog od show roomova, koji su jedna vrsta prezentacija. Zastupaju me Italijani za različita tržišta koji su predstavili moj rad klijentima, novinarima, modelima, influenserima, tako da je to za mlade dizajnere ogromna mogućnost prezentacije i napredovanja. Što se tiče revija u Parizu, kako biste je organizovali potreban je veliki novac, jer tako nešto ne možete osmisliti bez 100.000 eura. Svaki brand za sebe radi svoju reviju i sve se događa na različitim lokacijama. Osim toga, za takvo nešto unaprijed morate pripremiti priču, jer revija treba biti svojevrsni show kako bi privukla klijente, novinare i svu publiku – objašnjava Belma.

No, naša talentirana dizajnerica i ovog puta iz Grada svjetlosti vratila se veoma zadovoljna, a kako i ne bi kada se po luksuznim svjetskim trgovinama njena odjeća danas prodaje rame uz rame sa onom koja nosi potpis Valentina ili Eliea Saaba.

– Sretna sam jer već sada u nekoliko zemalja mogu izvoziti svoj proizvod. Već dvije sezone moja odjeća se prodaje u Parizu, Rijadu, a od skora i u Džedi te Rusiji. Gotove kreacije već sam poslala stilistici u Ameriku – otkriva kreatorica.

Samo što je privela kraju predstavljanje kolekcije “Strata” Belma već punom parom radi na novoj za jesen/zimu 2019/20. koju će već u januaru naredne godine prvo pokazati u Milanu, a potom u martu u Parizu.

– Ono što je sigurno, i sa ovom kolekcijom nastavljam priču sa Bosančicom. To žele i moji agenti, ali i kupci koji su oduševljeni. Naravno, nastavljam rad i sa sjajnom Taidom Jašarević, koja je zaista vrsni umjetnik, čiji su radovi prisutni u mnogim svjetskim galerijama. U izradi kolekcije koristit ću prirodne materijale, najviše vunu i svilu. Imam jako malo vremena da sve završim, jer kolekcija mora biti gotova do kraja decembra, tako da u narednom periodu slijedi samo rad, ali ja sam sretna baš zbog toga – kazala nam je na kraju razgovora Belma Tvico Stambol.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.