open-navfaktor-logo
search
Sa 113 glasova
Parlament Albanije usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, obratio se i Džaferović
Zastupnici u Parlamentu Albanije usvojili su danas sa 113 glasova Rezoluciju o Srebrenici, kojom se osuđuje genocid koji su srpske snage počinile jula 1995. godine u ovoj općini na istoku Bosne i Hercegovine.
07.07.2022. u 20:45
get url
text

VEZANI TEKST - Sjeverna Makedonija: Održana komemorativna sjednica povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

Nacrt rezolucije su predložili zastupnici vladajuće Socijalističke partije a zasnovana je na rezolucijama Evropskog parlamenta i ocjenama Evropske komisije o genocidu u Srebrenici, aktima koji osuđuju negiranje i veličanje genocida i osoba koje su taj zločin počinile.

Nakon razmatranja Nacrta rezolucije "O obilježavanju i odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici" i izrade dvije interpelacije, skupštinska rasprava je nastavljena po dnevnom redu na kojoj su predstavljeni nacrti odluka dvije nezavisne institucije, tri prijedloga zakona. i razmatrana su dva nacrta odluka.

Osim zabrane negiranja genocida u Srebrenici, rezolucija albanskog parlamenta predviđa i osudu političke retorike koja podstiče međunacionalnu mržnju negiranjem genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Na sjednici se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović te podsjetio na broj stradalih, ali i presude Haškog tribunala.

VEZANI TEKST - Parlament Austrije usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

- Tragedija Srebrenice postala je planetarni simbol stradanja i zločina u savremenom dobu. Riječ Srebrenica i danas, 27 godina poslije, odjekuje najsnažnijom boli i užasom. Sa zahvalnošću i uvažanjem sam primio vijest o namjeri Parlamenta Republike Albanije da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Zahvaljujem svim zastupnicima koji su pružili podršku usvajanju ove rezolucije - kazao je Džaferović.

Kako je dalje naveo, ovim činom, Albanija potvrđuje svoju pripadnost civiliziranom svijetu, a Parlament Albanije se pridružuje Evropskom parlamentu, Američkom kongresu i brojnim drugim parlamentima u svijetu, Evropi i regionu koji su usvojili rezolucije o genocidu u Srebrenici.

- Ovo je jako bitan i jako važan čin za cijeli region Zapadnog Balkana. Obnova povjerenja u regionu moguća je samo uz poštivanje istine, jer poštivanje istine je poštivanje žrtava. Nadam se da će jednoga dana svi u regionu Zapadnog Balkana, bez izuzetka, početi poštivati žrtve, tako što će priznati istinu – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i dodao:

- Na njima je da li će to uraditi i osigurati normalnu i zdravu budućnost, ili će nastaviti poricati, sprečavajući time obnovu povjerenja i držeći nove generacije taocima prošlosti. Republika Albanija i Bosna i Hercegovina su dvije bliske i izuzetno prijateljske zemlje. Naše države daju doprinos izradnji miroljubivog i demokratskog okruženja u regionu.

 

Naši narodi su neraskidivo povezani, nastavio je Džaferović, brojnim historijskim, kulturnim i općenito ljudskim vezama.

-  Naša budućnost je zajednička, a ona je evropska i euroatlantska. U tom svjetlu gledam i ovaj čin Parlamenta Albanije. Svrha sjećanja i odavanja počasti žrtvama jeste i u tome da se užas genocida više nikada ne ponovi. Jer kao što kaže Potočarska molitva: Neka tuga bude nada, neka umjesto osvete bude pravda, neka majčina suza bude molitva, da se nikada više nikome ne ponovi Srebrenica.

- Smatramo da ove zločine treba kazniti jer žrtve zaslužuju pravdu. Smatramo da ovi zločini moraju biti kažnjeni, dok se nekažnjavanjem rizikuje njihovo ponavljanje u budućnosti - izjavila je ministarka vanjskih poslova Albanije Olta Xhacka, predstavljajući nacrt rezolucije pred poslanicima.

Podvukla je da nikada neće doći do pomirenja u regionu, ukoliko se zločini ne osude.

Ovo je pokušaj da se ublaži politički sukob među strankama u Albaniji, nakon što je Skupština Albanije sredinom maja odbila zahtev pojedinih opozicionih poslanika da se održi sjednica na kojoj bi se razmatrala Rezolucija o Srebrenici.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.