open-navfaktor-logo
search
Blokade
Parlament BiH bi danas trebao razmatrati budžet, zastupnici iz RS-a najavili da ne dolaze
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebao održati sjednicu na kojoj bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu.
27.07.2021. u 08:08
get url
text

Predstavnici iz RS-a sinoć su najavili kako neće učestvovati u radu institucija BiH, što je stav koji su zauzeli nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da donese zakon o zabrani negiranja genocida i drugih zločina. 

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma podržala je predloženi budžet u drugoj komisijskoj fazi, sa pet prihvaćenih amandmana.

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri posto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet posto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je cilj izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za porezne obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreznim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači zastupnici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, također je na dnevnom redu.

Zastupnički dom bi, između ostalog, trebao razmatrati i zahtjev zastupnika Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta da se Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

Sjednica je zakazana za 11 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.