open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Parlament BiH odlučio: Zoran Tegeltija novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH
Tegeltiju je, podsjećanja radi, Predsjedništvo BiH 19. novembra jednoglasno imenovalo za mandatara, a preporuku da se njegovo imenovanje potvrdi dala je i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na sjednici održanoj 26. novembra
05.12.2019. u 10:17
get url
text

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Za njegovo imenovanje je glasalo 28 zastupnika, a protiv njih osam. Dva  zastupnika su bila suzdržana.

14.05 - Okončana je rasprava nakon ekspozea predloženog mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.

Tegeltija je kazao da će zatražiti stenogram svih diskusija, te da će ponuditi odgovore na sva pitanja koja su postavljena tokom rasprave.

- Ovu govornicu nikada neću koristiti za uvrede, kao što su se neki uporno trudili i trude se večć od 19. novembra. To više govori o njima nego o meni. Nisam ja popunjavao izjavu zato što želim već na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina Komšića - izjavio je Tegeltija.

14.00 - Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac je kazao da je konstituiranje vlasti ohrabrujuće, te da SNSD nije blokirao rad Parlamentarne skupštine BiH već da je odgovornost za zastoj bila na Predsjedništvu BiH.

- Mi iz SNSD-a poštujemo volju Bošnjaka i Hrvata i nikada to nismo osporavali. Da će postojati političke razlike, hoće. Postojat će stavovi oko kojih se nećemo nikada složiti. Kod vas sam, gospodine Tegeltija, primijetio da ste detektirali nešto što je veoma važno, a to je institucionalni unutrašnji dijalog – izjavio je Košarac.

Pohvalio je ideju da se u skorije vrijeme organizira sastanak Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada.

- Svima je jasno da je neophodno završiti proces konstituiranja, da trebamo sagledati personalne strukture i onda definitivno snagom argumenata definirati plan rada Vijeća ministara BiH – kazao je Košarac.

SNSD-ov zastupnik Nebojša Radmanović je dodao da se nije javio da demantira laži već da posjeti na činjenicu da je danas poseban dan.

- Samo jednom u četiri godine biramo predsjedavajućeg Vijeća ministara – poručio je Radmanović.

Dodao je da se „otvara nada za BiH“, a put za BiH je, tvrdi, jedina stvar oko kojih se svi slažu i da je to okvir kojim se treba kretati.

- Zbog toga podržavam ono što je govorio gospodin Tegeltija – izjavio je Radmanović.

13.50 - Zastupnik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić je zatražio Tegeltijin stav vezan za članstvo BiH u NATO-u. U tom je kontekstu spomenuo strane investicije, kojima pogoduje članstvo zemlje u NATO-u.



Enver Bijedić (Socijaldemokrati BiH)

- Drugi razlog je da bi građanima BiH mogli reći šta je to i kako je to, a ne da se bavimo proročanstvima. Treći razlog je da se objasni članstvo o NATO-u jer moje glasanje zavisi samo od toga – kazao je Bijedić.

13.40 - Zastupnik SDA Halid Genjac je izjavio da Tegeltija, niti bilo koji pojedinac, nije u mogućnosti da riješi sve probleme u BiH. Kazao je da Tegeltija nije spomenuo brojna otvorena pitanja, koja opterećavaju život građana.

Genjac je iskazao očekivanje da će biti kreiran državni program integriranja u EU, a u kojem bi učestvovale sve nadležne institucije.

- Žao mi je što je gospodin Tegeltija o migrantskoj krizi govorio isključivo sa sigurnosnog aspekta, zato što je to zaista i humanitarno pitanje. Vjerujem da je to propust, ali kako god bilo, Vijeće ministara, nadležna ministarstva i svi mi u BiH moramo uvažavati taj humanitarni aspekt. Ja se potpuno slažem da treba kontrolirati granicu, ali ima prostora za politički dijalog sa susjednim državama jer ono što se prema Bosni radi je krajnje nedopustivo. Mnogi momenti pokazuju da se radi o vrlo ružnim postupcima prema suverenitetu BiH – izjavio je Genjac.


Halid Genjac (SDA)

Osvrnuo se i na pitanje reformi, te je naglasio da se trebaju donijeti okvirni zakoni na državnom nivou, pa da se entiteti usklađuju u tim okvirima.

13.35 - Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović je u uvodu svog obraćanja kazao da njegova stranka neće podržati imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

- Vi ste opredijeljeni da poštujete one zakone sa kojima se slažete i koji vam odgovaraju – poručio je Kojović.

Istaknuo je Kojović da Tegeltija, govoreći o migrantskoj krizi, nije spomenuo da se radi o humanitarnoj krizi.

- Ne mogu da vjerujem da ste čak išli dotle da ste sve migrante između 30 i 35 godina označili kao potencijalne teroriste i pripadnike terorističke organizacije, ne iznoseći pri tome niti jednu činjenicu – izjavio je zastupnik Naše stranke.


Predrag Kojović (Naša stranka)

Tu je izjavu ocijenio kao neodgovornu, te da bi ona mogla imati velike posljedice po živote migranata.

- Zanima me također da li smatrate da je problem migrantske krize problem BiH ili FbiH isključivo? Ako smatrate da je to problem BiH, šta planirate po tom pitanju uraditi – pitao je Kojović.

13.25 - Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da je kao federalni premijer imao pozitivno iskustvo saradnje sa Tegeltijom dok je obnašao dužnost ministra finansija RS-a.

- Bilo šta što je rečeno u ovom ekspozeu ne bi odredilo njegovu sudbinu kao kandidata. Međutim, iznenađen sam i poremećen je kredibilitet – izjavio je Nikšić, ustvrdivši da je ekspoze popunjen sa netačnim podacima.

Nikšić je zanimalo da li je iskren u namjerama da provodi reforme ili je ovo, kako je kazao, šarena laža kako bi došlo do formiranja Vijeća ministara BiH.

- Želim vrlo jasno istači ovdje da će sve ono što bude put BiH u EU i NATO imati podršku zastrupnika SDP-a, bez obzira što smo se mi opredijelili da budemo opzicija – kazao je Nikšić.

Dodao je da bi podržao sve reforme koje su spomenute, ali da je skeptik da će se one provesti. Ohrario je Tegeltiju da uvede ministarstvo za poljoprivredu u Vijeće ministara BiH.

- Tačno je da mi ovdje u ovoj sali živimo bolje od većine građana. To ipak ne znači da ih trebamo uvjeravati da oni žive puno bolje – izjavio je Nikšić govoreći o ekonomskim pokazateljima koje je Tegeltija spomenuo u ekspozeu.

Posebno ga je zanimalo pitanje izmjena Zakona o PDV-u, odnosno da li to podrazumijeva povećanje PDV-a ili uvođenje diferencirane strope.


Nermin Nikšić (SDP)

- Volio bih da čujem kako se misle namaknuti sredstva za provođenje reformi, te možemo li očekivati povećanje budžeta koji se nije mijenjao od 2012. godine – izjavio je Nikšić.

13.00 - Zastupnik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji je u Zastupnički dom ušao sa kompezacijske liste SNSD-a, je zatražio da se ne politizira pitanje Programa reformi i odnosa sa NATO-om, s obzirom da, kako je kazao, postoje mehanizmi za sprječavanje članstva ukoliko bude postojala volja i potreba za time.

Zastupnik SDA Adil Osmanović je ekspoze ocijenio kao "dobro odvagan", te da je dobro što se Tegeltija opredijelio za poštivanje Ustava i vladavine prava.

- Krenut ću od migracije o kojoj ste govorili, da treba iznaći dodatna finansijska sredstva kako bi se pomoglo Graničnoj policiji. Nadam se da ćete vi učiniti sve kako bi i na prostoru entiteta RS imali prihvatne kampove – izjavio je Osmanović.


Adil Osmanović (SDA)

Izdvojio je kao pohvalnu i ocjenu da je u rješavanje migrantske krize potrebno uključiti sve policijske agencije iz cijele BiH. Osmanović je kazao da je podatak da je u BIH nezaposleno više od 38 posto osoba je upitna, te da je ta stopa 18,2 posto i da je u opadanju.

- Drago mi je da ste dali prostor borbi protiv kriminala, ali svima je jasno da je korupcija jedan od ključnih izazova za pristupanje EU. Provođenje reformi je među prioritetima za zapadni Balkan. Da bi se potpomoglo rješavanju problema korupcije, potrebno da imamo jako pravosuđe, koje je nezavisno i efikasno, ali i da agencije za provedbu zakona imaju jake kapacitete. Stoga predlažemo usvajanje na svim nivoima vlasti i podrška provođenju novog cjelodržavnog strrateškog okvira za reformu javne uprave, nezavisnost pravosudnog sistema i izmjene i dopune zakona iz oblasti borbe protiv korupcije - izjavio je Osmanović.

12.55 - SDS-ov zastupnik Mirko Šarović je želio znati da li je Tegeltija spreman poštivati zakone države BiH, te je zatražio njegovo izjašnjavanje po tom pitanju.

- Rekli ste da postojeća vlast na državnom nivou nije dala dobre rezultate i da je jedan od problema nedostatak kapaciteta, ali da ste u tom kontekstu spomenuli samo kantone, a ne entitete. Ja bih vas molio da to pojasnite – izjavio je Šarović.

Šarović je podsjetio i na pitanje energetike, odnosno započinjanaj investicionog ciklusa u BiH.


Mirko Šarović (SDS)

- Niste dali precizan odgovor na koji način, a ja ću vas podsjetiti da je neophodno donijeti zakon o električnoj energiji, te riješimo i pitanje gasa. Od vas očekujem odgovor da li se zalažete da se pitanje gasa i regulacije riješe kroz zakon na državnom nivou – izjavio je Šarović.

Govoreći o poljoprivredi, SDS-ov zastupnik je kazao da Tegeltija nije ponudio prijedlog rješenja, te da su stavovi u RS-u u suprotnosti sa uvjetima EU-a.

- Pitanje NATO-a nije spomenuto u ekspozeu. Spomenute su reforme. Rekli ste samo jednu rečenicu o NATO-u, a to je da je potrebno imati saradnju u skladu sa vlastitim interesima. Nedostaju neki vrlo važni odgovori koje želimo da čujemo od vas, a odgovori moraju da budu potpuno nedvosmisleni i u tom smislu teško da ćete moći u svom odgovoru da se sakrijete iza krilatice da ćete raditi po Ustavu – podsjetio je Šarović.

S tim u vezi je Šarović insistirao na tome da se izjasni da li će raditi po Akcionom planu za članstvo (MAP) ili ne.

- Hoćete li raditi po Programu reformi BiH ako on znači aktivaciju MAP-a – pitao je Šarović.

Također ga je zanimalo da li će se, ukoliko BiH tokom ovog mandata dobije poziv za članstvo u NATO, obratiti Narodnoj skupštini RS-a.

12.45 - Zastupnik SDP-a Zukan Helez je izjavio da ekspozeu nedostaju načini na koje se mogu prevazići problemi koji su istaknuti.

- U jednom sam momentu pomislio da vam je neko napisao ono, a da vi čitati. Pomislio sam da vam je to pisao vaš šef stranke. Pa kada ste rekli da ćete posebno zaštititi istočne granice zemlje, onda sam znao da nije on – poručio je Helez.


Zukan Helez (SDP)

SDP-ovo zastupnika je naročito zanimala reforma pravosuđa, te je pitao Tegeltiju da li je spreman da predloži reformu pravosuđa kojom će se ono osloboditi tegova politike.

- Da li ste spremni da budete Jadranka Kosor, da stanete uz pravosuđe, da uhapse vašeg šefa ako pravno to zasluži? Ako ste to spremni i ako to kažete javno za govornicom, ja sam spreman da podržiom vas kao mandatara – kazao je Helez.

Helez je također pitao Tegeltiju da li voli državu u kojoj živi.

12.35 - Dženan Đonlagić, zastupnik Demokratske fronte, je kazao kako mu je drago da će Program reformi BiH biti polazna osnova za saradnju sa NATO savezom u narednom periodu.

- Vrlo mi je važno bilo pitanje koje ste vi adresirali i koje ste spomenuli u svom ekspozeu, da postoje određene manjkavosti i u Ustavu BiH i u Izbornom zakonu BiH, da postoje elementi diskriminacije u ovoj zemlji. Vrlo je važno da ste spomenuli da će referentni dokument za ta pitanja biti Mišljenje Evropske komisije. Baš u tom dokumentu se eksplicitno navodi da sve buduće izmjene i Ustava BIH i Izbornog zakona BiH se trebaju raditi u skladu sa evropskim standardima i u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. To će biti polazna osnova za ove buduće izmjene – kazao je Đonlagić.


Dženan Đonlagić (Demokratska fronta)

Đonlagić je izdvojio strateška pitanja koja se odnosi na provedbu socio-ekonomskih reformi iz Tegeltijinog ekspozea.

12.25 - Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović je kazao da bi, kada bi mogli izolovati Tegeltiju od njegovog šefa Milorada Dodika, BiH bila mnogo sretnija nakon završetka mandata.

Pojasnio je da u ekspozeu ima mnogo elemenata koji jačaju državu BiH, te da je poprilično integrirajući.


Šemsudin Mehmedović (SDA)

- Ako se 30 posto od ovog danas što smo čuli ostvari, onda bi sigurno bio veoma veliki uspjeh i pomak u jačanju institucija BiH i njenog kredibiliteta na međunarodnom planu – kazao je Mehmedović.

12.10 - Nakon pauze na zahtjev Kluba zastupnika SDS-a, nastavljena je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je prethodno predloženi mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija predstavio svoj program rada.

Zastupnicima je u međuvremenu u pismenoj formi dostavljen Tegeltijin program rada za predstojeći mandatni period.

- Da je gospodin Denis Zvizdić imao prije četiri godine ovakacv ekspoze, ja bih se dobro upitao i dobro razmislio da li bi bio ministar. Gospodin Zvizdić je imao jedan korektan ekspoze. Više je puta isticao da će raditi ono što je nadležnost države, a da se ni na koji način nećemo miješati u rad entiteta. U ovom ekspozeu je sve pobrkano – tvrdi Mektić.

Dodao je da ima informaciju iz OHR-a da je SNSD-ov zastupnik Nebojša Radmanović išao tri puta u OHR kako bi se raspitivao da li će ili neće biti smijenjen.

- Imam nekoliko pitanja za budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara. Rekli ste da će poštovati Ustav i Dejtonski mirovni sporazum, a zakone niste spoemenuli. Pretpostavljam zašto. Čini mi se da ste zakone svjesno ispustili zbog člana 84. Zakona o odbrani BiH, gdje se tačno kaže da je BiH trasirala put ka NATO-u. Zato me zanima da li će poštovati Zakon o odbrani BiH – upitao je Mektić.


Dragan Mektić (SDS)

Mektića je takođeer zanimalo da li će Tegeltija podržavati sve reforme iz odbrambenog i sigurnosnog sektora iz Programa reformi BiH.

- Da li ćete se pridržavati Rezolucije Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti ili ćete provoditi reforme koje nas dalje vode u NATO - pitao je Mektić.

SDS-ov zastupnik je insistirao na pitanju provedbe reformi koje vode ka NATO-u, a kako bi BiH "ako Bog da naredne godine dobila poziv za članstvo".

11.20 - Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je ocijenio da je Tegeltija iznio niz kontradiktornih i nerealnih stvari, te je zatražio pauzu od 60 minuta kako bi se Klub SDS-a, uz zahtjev za dostavljanje ekspozea u pisanoj formi, pripremio za valjanu diskusiju.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić je odredio pauzu, a nastavak je zakazan za 12.00 sati.

11.10 - Zastupnik SDP-a Saša Magazinović je tokom rasprave nakon ekspozea predloženog mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH podsjetio da oni koji ga podržavaju Tegeltiju vide kao ekonomskog eksperta.

- Oni koji vas ne podržavaju kažu da ćete biti zapamćeni kao čovjek u čijem mandatu su propale tri banke, Bobar, Balkan investment i Banka Srpske. Ti ljudi također kažu da je na računima ovih banaka ostalo zarobljeno skoro 250 miliona KM, novca institucija, javnih preduzeća, pa i deponovanog novca privatnih preduzeća – kazao je Magazinović.

Zatražio je pojašnjenje da li Tegeltija podržava prioritete Evropske komisije, te da li će poštovati Parlament BiH više nego Narodnu skupštinu RS-a dok je bio ministar finansija u kontekstu zaduženja kod američkog investicionog fonda bez prethodne saglasnosti Narodne skupštine.

- Hoćete li se prema Budžetu BiH odnositi kao prema sredstva Investiciono-razvojne banke, a ne govorim samo o sredstvima koje ste dali Litvancima nego inače, ili će to biti nešto odgovorniji odnos - upitao je Magazinović.

11.00 - Nakon ekspozea Zorana Tegeltije, zastupnik Damir Arnaut (SBB) se požalio na povredu Poslovnika, te je predsjedavajućeg Denisa Zvizdića (SDA) upozorio da se zastupnicima daje riječ odmah po zahtjevu.

- Ja razumijem da vi na mjestu bošnjačkog člana Kolegija sjedite sa devet bošnjačkih glasova, naspram Nikšićevih 11, naspram Nikšićevih 15 probosanskih. Razumijem obaveze prema SNSD-u i HDZ-u, ali isto tako vas podsjećam na obaveze prema Poslovniku – kazao je Arnaut.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić je odmah odgovorio, kazavši da će se u svakom slučaju držati Poslovnika.

- Uz podsjećanje da ja ovdje sjedim sa skoro 40.000 glasova, za razliku od vaših 4.000 glasova. To je ogromna razlika od skoro deset puta. Trebate biti svjesni toga – poručio je Zvizdić.

10.25 - Predloženi mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija predstavlja svoj ekspoze, u čijem je uvodu istaknuo kako je u potpunosti privržen poštivanju vladavine prava, Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH, te ustavne strukture i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

- To će biti pravilo ponašanja novog Vijeća ministara BiH. Potpuno sam svjestan odgovornosti prema narodima i građanima BiH i spreman sam da zajedno sa vama, gospodo zastupnici,  formiramo i osiguramo stabilno funkcioniranje vlasti u BiH, čiji će zadatak biti da ubrza provođenmje neophodnih zaklonodavnih, socio-ekonomskih i društvenih reformi, a koje će prioritetno biti usmjerene na rješavanje svakodnevnih životnih pitanja građana – kazao je Tegeltija, naglasivši da će odgovorno pristupiti provedbi reformi.

{$galerijaFotografija}

Potpuno je, dodaje, svjestan težine zadatka kojeg nosi ova funkcija, ali i velikih očekivanja građana, koji žele sigurnu budućnost u BiH.

- Opredijeljen sam u potpunosti da Vijeće ministara  doprinese ubrzanju reformskih procesa kako bi BiH mogla započeti pregovore o pridruživanju EU. Želio bih da istaknem da dokument kojeg predstavljam nijedetaljan  program rada Vijeća ministara za mandatni period već samo osnovne smjernice za rad jer plan rada moguće je sačiniti tek nakon procesa izbora Vijeća ministara. Nakon izbora svih ministara, bit će pripremljen i objavljen detaljan program rada – najavio je Tegeltija.

Tegeltija je kazao da su ključni reformski poduhvati biti usko vezani sa programom socio-ekonomskih reformi za period 2019. - 2020., a među prioritetima je istaknuo i preporuke Evropske komisije u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

- Ključne reformske oblasti novog Vijeća ministara su ekonomija, reforma javne uprave, evropske integracije, vladavina prava, odnosi unutar BiH, saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnom zajednicom, migrantska kriza, raseljena lica i povratnici, mladi, žene i ostale osjetljive kategorije društva – poručio je Tegeltija.

Predloženi mandatar je podsjetio na ekonomske pokazatelje u BiH koje je potrebno unaprijediti u narednom periodu, a u tom je kontekstu izdvojio nekonkurentnost privatnog sektora.

- Prosječna razlika plata u javnom i privatnom sektoru je najveća u regionu, što predstavlja posljedice značajnog prisustva sive ekonomije - kazao je Tegeltija.

Podsjetio je da u BiH postoji 550 preduzeća u javnom vlasništvu, a da se jedna trećina ukupnih poreskih dugovanja odnosi na javna preduzeća.  Dodao je da su javne finansije ipak u dobrom stanju, a dosadašnje ekonomske politike entiteta i Vijeća ministara je ocijenio kao odgovornem, te da je zahvaljujući tome osiguran stabilan rast BDP-a.

- Za održiv i ubrzan ekonomski rast neophodno je povećanje konkurentnosti privrede, bolje poslovno okruženje, restruktuiranje privrede, a posebno javnog sektora, zaštita domaće privrede, podsticanje investicija. Apsolutno sam svjestan ustavne pozicije Vijeća ministara kada je u pitanju ekonomija. Spreman sam provesti sve neophodne reforme koje usaglasimo sa Vladom RS-a i Vladom FBiH. U saradnji sa vlastima na entitetskom nivou, poduzet ćemo odlučne korakeu pravcu smanjenja poreskog opterećenja rada, kako bi postigli konkurentnost i omogućili dodatno povećanje plaća - poručio je Tegeltija.

Najavio je ograničavanje broja zaposlenih i izdvajanja sredstava za plaće u javnoj upravi, ali i usvajanje Zakona o porezu na dodanu vrijednost s ciljem usklađivanja sa direktivom EU-a i podrškom privredim društvima. Također je najavio usvajanje Zakona o osiguranju depozita, te izradu registra javnih preduzeća sa svim pripadajućim korisnicim podacima.

10.15 - Sjednici, pored 40 zastupnika (dva zastupnika odsutna), prisustvuje i Tegeltija, koji bi danas trebao predstaviti i svoj ekspoze i plan rada Vijeća ministara BiH u predstojećem mandatu. Zastupnici su se na početku sjednice izjasnili da će rasprava o potvrđivanju mandatara biti obavljena bez prisustva predlagatelja, odnosno  članova Predsjedništva BiH, koji se nalaze na službenom putu u Sloveniji.

Tegeltiju je, podsjećanja radi, Predsjedništvo BiH 19. novembra jednoglasno imenovalo za mandatara, a preporuku da se njegovo imenovanje potvrdi dala je i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na sjednici održanoj 26. novembra.

Pored potvrđivanja imenovanja mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, na dnevnom redu današnje sjednice je i imenovanje članova stalnih komisija Zastupničkog doma (Ustavnopravna komisija, Komisija za vanjske poslove, Komisija za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, Komisija za saobraćaj i komunikacije, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova).

Imenovanjem parlamentarnih komisija će zvanično biti deblokiran rad Zastupničkog doma, kojeg su u proteklih godinu dana opstruirali iz SNSD-a i njihovih koalicionih partnera.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, 5. decembar 2019.
1 od 30
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.