Parlament FBiH: HDZ zatražio pauzu zbog Prijedloga zakona o izbornim jedinicama

objavljeno: 20.06.2018. u 12:32

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u toku je pauza, a prije koje se burno raspravljalo o Prijedlogu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Pauzu je zatražio Jozo Bagarić jer je upravo dobio obavijest o drugoj vanredoj sjednici koja će se danas održati, a na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama FBiH. 

Na sjednici je tokom rasprave rečeno da će zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji omogućiti ostvarivanje potomstva sa bračnim sterilitetom, omogućit će ostvarivanje osnovnog ljudskog prava uz osiguranje kvalitete svih postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Zakon se zasniva na definiciji neplodnosti koja sterilitet definira kao bolest repriduktivog sistema. Zasniva se na definiciji liječenja, otklanjanaje neplodnosti ili umanjene plodnosti nakon utvrđivanja da se trudnoća ne može postići drugim načinom liječenja.

Zastupnica Mira Ljubijankić je kazala kako se zakon trebao usvojiti mnogo ranije.

- Ovaj zakon čeka 17 posto stanovništva, koji žele da se ostvare kao roditelji. Imamo privatne klinike kod kojih je ovaj postupak skup i mnogi parovi su izgubili i posljednju nadu - rekla je Ljubijankić.

Damir Mašić je rekao kako je manjkavost zakona to što ne prepoznaje heterolognu oplodnju i smatra da je zbog niza nedostataka taj zakon sramotan, ali ipak dodaje kako je bolji ikakav, nego nikakav zakon. 

Alma Kratina je rekla kako se na zakon predugo čekalo, a Amra Kunovac je također za uvođenje heterologne oplodnje, jer, kako kaže, mnogi parovi ne mogu doći do potomstva homolognom oplodnjom.

Zastupnik Ismet Osmanović smatra da se radi o dobrom zakonu koji je Vlada FBiH predložila. 

- Jasno je da su građani mogli koristiti nešto od ovog vida liječenja ali to je zavisilo od kantona do kantona, a sada je to jasno definisano u zakonu - rekao je Osmanović. 

Elvir Karajbić  ukazuje kako je zakon donesen nakon sedam godina borbe ali koji rješava dijelom probleme ljudi koji žele imati djecu a iz nekih razloga ih nemaju. 

- Zakon nije stavio u fokus pacijenta. Stavio je neke potrebe ali ne sve. Ovo je najrigorozniji zakon u regionu i takav nije u Hrvatskoj , Srbiji. Mi sa ovim zakonom ne nudimo ljudima sve metode za dobijanje postomstva. Zakon predstavlja borbu za novi život. I ja sam dobio jedno dijete sa ovom metodom - rekao je Karajbić.

Zastupnica Kenela Zuko kaže kako je ovaj zakon veliki iskorak, napredak. 

- Nevladin sektor je uložio mnogo napora za donošenje ovog zakona. Napokon imamo nešto što će pomoći Federaciji kod nataliteta. Ovo je veliki iskorak za svaki 15-ti par koji ne može da ima potomstvo - rekla je Zuko.

Nasir Beganović kaže kako ne može da se ne zapita zašto zakon nije ranije usvojen.

- Problem steriliteta postoji otkako postoji i ljudski rod a Vlada FBiH postoji 20 i više godina. I otužno mi izgledaju neki hvalospjevi kako smo mi učinili nešto dobro sada. Žalosno je što se ovakav zakon nije ranije usvojio - rekao je Beganović.

Damir Mašić je rekao kako je zakon ranije padao zbog HDZ-a i SDA- i da je bolja varijanta od današnjeg bio prijedlog Rusmira Mesihovića, na što je replicirao Ismet Osmanović. 

- Tačno je da smo u Parlamentu u više navrata imali ovaj zakonski projekat i svaki put smo ga dorađivali da bi bio bolji. I nije tačno da je minisitar iz SDP-a ima bolji prijedlog od ovog danas . I da je do SDP-a ovaj zakon ni danas ne bi bio usvojen - rekao je Osmanović. 

Jozo Bagarić je replicirajući Damiru Mašiću da je i HDZ kriv što je zakon ranije padao, odgovorio da ih ostavi na miru. 

- Neka ostave nas katolike na miru - rekao je Bagarić.  

Na to je reagirao Damir Mašić. 

- Kako se ja zovem je najmanje bitno. Neću uzeti za zlo degutantne riječi koje ste koristili, ali je čudno da je šef kluba HDZ iskoristio te riječi. Čemu panika, jer ste vi ne kao katolici, nego kao HDZ protiv heterologne oplodnje. To što imate problem da to javno kažete, to je vaša stvar. Ja otvoreno govorimo ono što jasno mislim. A vi jedno mislite i to što mislite ne smijete javno da kažete. Ako jeste za heterolognu oplodnju, hajde da potpišemo amandman. Objasnite zbog čega ste protiv toga - rekao je Mašić. 

Elvir Karajbić je potom počeo objašnjavati kako nastaje život, spajanjem spermatozoida i jajne ćelije. 

- Po islamu život nastaje kada duša uđe u tijelo, to je u četvrtom mjesecu trudnoće - rekao je Karajbić. 

Alma Kratina smatra da su komentari pojedinih zastupnika neprimjereni i naložila da se prekine "cirkus". 

Jozo Bagarić se upola rasprave oglasio zbog najavljene druge vanredne sjednice danas. 

- Sramotmo je da mi znamo priču, cilj, podlogu Zakona o izbornim jedinicama Federacije a da kao koalicijski partneri nismo informirani. I da sada imamo poziv za novu vanrednu  sjednicu. U ime kluba tražim pauzu od 30 minuta - rekao je Bagarić.  

Na današnjoj sjednici usvojen je Prijedlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova. Nasir Beganović je objasnio kako se radi o reformskom zakonu, a sa kojim će biti napravljen veliki iskorak.

- Svjesni smo da se u posljednje vrijeme vode mnogi radni sporovi pred sudovima. Događa se da procesi traju i po tri godine do presude. Zakonom se otvara mogućnost mirnog rješavanja sporova na načelima ravnospravnosti, efikasnije u odnosu na redovne sudove. Ovaj zakon ostavlja lijepu varijantu onih koji su u sporu, poslodavac i radnik, da na miran način riješe problem bez suda - rekao je Beganović.