open-navfaktor-logo
search
Online sjednica
Parlament FBiH raspravljao o radu Vlade FBiH u 2019. godini
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je, na sjednici koja se održava putem interneta, usvojio Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2019. godinu. Za Izvještaj Vlade glasalo je 54 zastupnika, protiv je bilo 27, dok je jedan bio suzdržan. 
23.06.2020. u 17:21
get url
text

Premijer FBiH Fadil Novalić predstavljajući izvještaj naglasio je da su federalna ministarstva u protekloj godini sačinila 70 zakona od kojih je Vlada usvojena 44, da je od šest uredbi 80 posto završeno, da su sačinjene 23 odluke od kojih je Vlada usvojila 22, kao i 37 pravilnika od kojih je Vlada usvojila 19, dvije strategije od kojih je Vlada usvojila jednu, te je sačinjeno još 14 drugih dokumenata.

- Vlada FBiH je usvojila i socio-ekonomske reforne za period od 2020. do 2022. i trenutno smo u završnoj fazi izrade akcionog plana za implementaciju svih mjera i aktivnosti iz strategije - dodao je Novalić.

Precizirao je da je u 2019. bh. ekonomija zabilježila realni rast od 2,3 posto i nominalni od pet posto te dosegla obim od 23 milijarde KM ili 10.543 KM po glavi stanovnika, što nas svrstava blizu sredine liste srednje razvijenih zemalja.

- Taj rast je reflektiran i rastom prihoda od indirektnih poreza i doprinosa od 2,2 posto, odnosno u 2019. prikupljeno je nešto više od 5,3 milijarde KM - naveo je Novalić.

Istakao je da je broj zaposlenih u 2019. povećan za 10.529 osoba, stopa nezaposlenosti je smanjena sa 19,2 posto na 18,4 posto, dok je prosječna neto plata povećana za 4,8 posto i dostigla 958 KM a prosječna penzija za 4,3 posto.

- Kao posljedica dobrog upravljanja budžetima javni dug FBiH je u 2019. smanjen za 1,6 posto - potcrtao je Novalić.

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a BiH Damir Mašić kazao je da se Vlada FBiH nema čime pohvaliti u čitavom svom mandatu, a posebno u protekloj godini.

- Ako se zadržimo samo na cestogradnji, ova Vlada će ostati upamćena po tome da za pet godina vladanja nije pustila u promet nijedan novi metar autoceste - naveo je Mašić.

Predsjednica kluba zastupnika Naše stranke Sabina Ćudić rekla je da predstavljeni Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2019. predstavlja plagijat izvješataja iz prethodnih godina. Dodala je da posebno upada u oči da je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH ocijenilo da je 100 posto ispunilo sve planirane aktivnosti za 2019. dok Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH tone u sunovrat i bilježi pad sa 47 posto u 2018. na 44 posto u 2019.

Predsjednik kluba zastupnika SDA Osman Ćatić izjavio je da je iz izlaganja kolega stekao dojam oni nisu imali šta kazati osim demagoških kritičkih osvrta bez ikakvog sadržaja i suštine, te da će biti razočaran ako zastupnici budu protiv izvještaja koji donosi pozitivne pokazatelje jer je to onda politički.

Replicirajući zastupnicima Novalić je rekao da su njihovi komentari više u domenu percepcije koliko se šta osjeti u životu građana, ali da je BDP indikator kojim cijeli svijet mjeri rezultate.

- Ja kao premijer moram živjeti u zoni brojki i podataka koje u svakom momentu mogu pokazati a percepcija ide svojim tokom i ja to razumijem - dodao je Novalić.

Prethodno su po skraćenom postupku usvojeni Prijedlog Zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada u Federaciji BiH i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o faktoringu.

Zastupnici su prihvatili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i zadužili predlagača da održi javnu raspravu u roku od 60 dana.

Također, prihvaćeni su Nacrt zakona o provođenju odluka sudova, te Nacrt zakona o likvidacijskom postupku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.