Sobranje

Parlament odobrio: Makedonija se od sada zove Republika Sjeverna Makedonija

Objavljeno: 11.01.2019. u 19:35

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Sjevernu Makedoniju, kao i što je dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom

Makedonski parlament odobrio je ustavnu promjenu kojom se ime zemlje mijenja u Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Sjevernu Makedoniju, kao i što je dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom.

Za usvajanje amandmana glasao je 81 poslanik u Sobranju. Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje, prenosi RTS.

Čelnici NATO-a i Evropske unije su izrazili podršku usvajanju ustavne izmjene u makedonskom Sobranju kojom će se zemlja od sada zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg putem Twittera je tim povodom uputio čestitiku premijeru Makedonije Zoranu Zaevu.

- NATO snažno podržava potpunu implementaciju sporazuma, što će značajno doprinijeti uspostavljanju stabilnog i prosperitetnog regiona - naveo je Stoltenberg.

Visoka predstavnica za vanjska i sigurnosna pitanja i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i evropski komesar za politiku proširenja i susjedsku politiku Johannes Hahn u saopćenju su također izrazili zadovoljstvo zbog odobrenja ustavne promjene u Sobranju.

Naveli su da su politički lideri i građani ovim pokazali odlučnost kako bi riješili jedan od najstarijih sporova u regionu.

Dodali su da daju punu podršku Prespanskom sporazumu, koji je Makedonija potpisala s Grčkom u junu prošle godine, a koji je, kako su naveli, vrlo važan za nastavak europskog puta Skoplja.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije