Parlament Slovenije: Predsjednik Odbora za sigurnost bi da ratuje protiv Hrvatske!

Objavljeno: 12.09.17 u 15:43

Žan Mahnič (27), predsjednik Odbora za odbranu u Parlamentu Slovenije tražio je sjednicu odbora s temom “Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma“.

Slovenski premijer Miro Cerar pozvao je u ponedjeljak inicijatore sjednice parlamentarnog odbora za odbranu da otkažu vanrednu sjednicu na kojoj se iza zatvorenih vrata trebalo raspravljati o spremnosti slovenske vojske za slučaj zaoštravanje spora s Hrvatskom oko arbitražne presude o granici.

Sjednicu tog odbora s temom "Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma" sazvao je prošle sedmice za četvrtak, 14. septembra, predsjednik tog odbora Žan Mahnič, inače zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera i oporbenog čelnika Janeza Janše.

Cerar je ocijenio da je predložena tema "potpuno neprimjerena", jer Slovenija se zauzima za mirnu politiku nenasilja iako je odlučna u namjeri da se presuda arbitara provede. Zato je pozvao pozvao inicijatore da otkažu sjednicu.

- Slovenija je odlučna u tome da se provede odluka arbitražnog suda, ali to treba osigurati političkim sredstvima, temeljem vladavine prava i članstva u euroatlantskim organizacijama - stoji u saopćenju Cerarova kabineta.

Premijer je pozvao Mahniča da svoj prijedlog povuče i traži da se o tome jasno očituje i predsjednik države Borut Pahor, koji je po Ustavu zapovjednik oružanih snaga.

Mahnič je student druge godine odbrane i zaštite. Na sjednicu je pozvao ministricu odbrane Andreju Katič, načelnika Generalštaba slovenske vojske, predstavnike slovenske obavještajno-sigurnosne agencije i obavještajno-sigurnosne službe Ministarstva obrane te predstavnike Ureda predsjednika i premijera.

Mahnič je rođen 1990. u Kranju. Svira klavir i orgulje. Ima iskustva iz područja anketiranja i direktne prodaje. U Janšin SDS učlanio se 2008, a u parlament je izabran 2014. godine.