open-navfaktor-logo
search
Sjednica ni na vidiku
Parlamentarci čekaju da vide "šta će biti nakon 5. septembra"
Zasjedanja nema u zvaničnom parlamentarnom kalendaru za mjesec septembar, a kako saznajemo od parlamentaraca s kojima smo razgovarali, o eventualnom datumu sjednice uopće se  i ne razgovara, niti ima inicijativa za održavanje sjednica
04.09.2019. u 17:51
get url
text

Ni 11 mjeseci od Općih izbora, odnosno od decembra 2018. - kada je konstituiran Zastupnički dom, i februara ove godine - kada je formiran Dom naroda, čekaju se redovne sjednice najvišeg zakonodavnog tijela u državi.  

Po svemu sudeći, državni zastupnici i delegati dobrano će produžiti odmore i neće skoro u parlamentarne klupe, s obzirom na to da sjednice nisu ni na vidiku. Zasjedanja nema u zvaničnom parlamentarnom kalendaru za mjesec septembar, a kako saznajemo od parlamentaraca s kojima smo razgovarali, o eventualnom datumu sjednice uopće se  i ne razgovara, niti ima inicijativa za održavanje sjednica.

Kako nam je rečeno, u proteklom periodu čekalo se formiranje Vijeća ministara kako bi i u Parlamentu konačno "zasukali rukave". Međutim, kako sutra istječe rok sporazuma o formiranju državne vlasti koji su potpisali čelnici SDA, HDZ-a i SNSD-a, sve su manje šanse da će i parlamentarci početi raditi u skorije vrijeme. S izjavama su svi oprezni, pa uglavnom čekaju da vide "šta će se dešavati poslije petog septembra". 

Podsjetimo, zbog političkih opstrukcija, zastupnici i delegati nisu održali nijednu redovnu sjednicu. I pokušaji vanrednih, odnosno hitnih zasjedanja mahom su propadali, uglavnom jer članovi SNSD-a odbijaju da Parlament radi dok se ne imenuje mandatar Vijeća ministara. Takokođer, nije formirana niti jedna parlamentarna komisija. S obzirom na to da nema sjednica, samo rijetki parlamentarci se i pojavljuju u zgradi Parlemanta.  

Uprkos tome što ne rade, parlamentarci redovno primaju plaće, a neki koriste i naknadu za odvojeni život iako su, po svemu sudeći, s porodicama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.