open-navfaktor-logo
search
Zajednički kolegij
Parlamentarna skupština BiH: Jedinstven stav za ubrzano pristupanje Evropskoj uniji
Na sjednici Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zauzeli smo jedinstven stav da preko Zastupničkog i Doma naroda uputimo Evropskoj uniji svoje jasne želje, zahtjev za dobivanje kandidatiskog statusa, odnosno ubrzano pristupanje Uniji, izjavio je za Fenu predsjedavajući Doma naroda PS BiH, Dragan Čović.  
09.03.2022. u 17:36
get url
text

Vjeruje kako će takvi stavovi Parlamentarne skupštine BiH biti usvojeni i poslani Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji.

- Jasno je zbog čega to radimo, ali želimo da to ne bude personalno, pojedinačno, već institucionalno kroz najviše zakonodavno tijelo BiH. Ne želimo da bilo ko na toj temi kupi političke poene i da nitko nema prostora za špekulisanje kada je u pitanju naš evropski put - dodaje Čović.

On je potvrdio da će učestvovati na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta 15. marta u Briselu, gdje će se također raspravljati o BiH.

- Vjerujem da ćemo i tu imati sadržajne poruke oko sigurnosnih i političkih prilika u BiH, ali i Izbornog zakona, stvaranju preduvjeta za jednu dugoročniju stabilnost i funkcioniranje institucija BiH - kazao je Čović.

Po njegovim riječima, na današnjoj sjednici Zajedničkog kolegija zatraženo je od Vijeća ministara BiH da pokrene ubrzane procedure kako bi što prije bio usvojen Globalni fiskalni okvir i državni budžet za ovu godinu, te zakon o izvršenju budžeta. Čović očekuje da ovi dokumenti vrlo brzo budu u parlamentarnoj proceduri.

- Na ovaj način iskazujemo snažnu opredijeljenost da odgovorimo na ekonomske i socijalne izazove koji stoje pred nama i koji će se s globalnog nivoa sigurno transferirati i u BiH. Mi smo posebno izloženi jer kod nas mnoge institucije ne funkcionišu - poručuje Čović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.