open-navfaktor-logo
search
Usvojena izjava
Parlamentarni forum za evropske integracije BiH: Intenzivirati aktivnosti za realizaciju 14 prioriteta
Parlamentarni forum za evropske integracije Bosne i Hercegovine, čiji domaćin je danas bila Narodna skupština RS-a, usvojio je zajedničku izjavu kojom je pozvao na intenziviranje aktivnosti nadležnih institucija u BiH s ciljem što skorije realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije na kandidaturu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, kao preduslova za sticanje statusa kandidata za članstvo.
22.02.2021. u 16:45
get url
text

U saopćenju iz Narodne skupštine RS-a navodi se da je Parlamentarni forum pozdravio dosadašnje ostvarene rezultate na izradi sveobuhvatnog nacionalnog programa integrisanja, kao i funkcionisanje mehanizma koordinacije, odnosno zajednički rad i trud svih nivoa vlasti u zemlji na realizaciji zadanih ciljeva. Pozdravljen je i aktivan angažman Delegacije EU-a u BiH i specijalnog predstavnika EU-a u BiH na ohrabrivanju i podsticanju vlasti na svim nivoima u zemlji u realizaciji zadanih ciljeva u kontekstu procesa evropskih integracija.

- Svjesni potrebe jačanja uloge parlamenata u procesu evropskih integracija BiH, a imajući u vidu nedovoljno praktikovanje nadzorne uloge istih nad organima izvršne vlasti, pozivamo sve članove parlamenata u BiH na svim nivoima da se intenzivnije angažuju u nadzoru implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Parlamentarni forum pozvao je na intenziviranje aktivnosti s ciljem što uspješnije realizacije predpristupnih fondova EU-a.

- U tom smislu, posebno naglašavamo važnost kandidovanja što većeg broja projekata koji se odnose na prekograničnu saradnju, čime se osim konkretnih benefita za strane učesnice u projektima, u širem smislu takođe poboljšava i regionalna saradnja u regionu Zapadnog Balkana, koja svakako predstavlja jedan od osnovnih kriterijuma za mjerenje učinka zemlje u procesu evropskih integracija - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se da su svi odbori, odnosno komisije, koji se bave evropskim integracijama pozvani da za svaku narednu sjednicu dostave pisanu informaciju o svom radu, a podržana je i mogućnost da sjednicama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje prisustvuju članovi Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH u svojstvu gosta.

Na Parlamentarnom forumu su učestvovali šef Delegacije EU-a u BiH i specijalni predstavnik EU-a ambasador Johan Sattler, članovi odbora i komisija za evropske integracije Narodne skupštine RS, Parlamentarne skupštine BiH, Zastupničkog i Doma naroda parlamenta FBiH, Parlamenta Brčko Distrikta i predstavnici kantonalnih skupština. U saopćenju se navodi da je obraćajući se prisutnima na početku skupa Sattler rekao da što se tiče EU-a BiH nema prepreka na evropskom putu.

- Prvi korak jeste zahtjev za kandidatski status, ali se moraju ispuniti uslovi. Ključni uslovi koji su pred nama su vladavina prava, demokratija i funkcionalnost. Očekuje se usvajanje tri ključna zakona, koji su preuslov za drugu tranšu makrofinansijske pomoći EU-a, a to su zakon o sukobu interesa, zakon o javnim nabavkama i zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću - kazao je Sattler.

On je dodao da su pitanja na kojima insistira EU i pitanje reforme javne uprave i socioekonomske reforme.

- Godina pred nama je prva godina za otvaranje težih pitanja, kao što je reforma izbornog zakona i ustavne promjene - istakao je Sattler i dodao da su sve zemlje na putu kao EU morale da prilagode i izmjene neke odredbe svojih ustava. 

Igor Crnadak, predsjedavajući današnjeg Parlamentarnog foruma i predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se EU fokusirala na proces evropskih integracija BiH. On je istakao da BiH nije mnogo uradila kada je riječ o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU-u.

- Pred BiH su koraci koji se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i povećanje stepena povjerenja u pravosuđe. Ova godina je godina šanse da BiH krene naprijed na svom evropskom putu - rekao je Crnadak.

Nikola Lovrinović, predsjednik komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, izrazio je zadovoljstvo što se svi učesnici Parlamentarnog foruma slažu da je članstvo u EU-u najveći benefit za sve građane i naglasio važnost jačanja uloge parlamenata u tom procesu.

Rukovodilac Twinning projekta u BiH Zoltan Horvat rekao je da je nedavno usvojen plan prioriteta za sve parlamente u BiH kako bi se ojačali njihovi kapaciteti na putu evropskih integracija. Ovaj plan, kako je pojasnio, obuhvata aktivnosti nadzora rada vlada, usklađivanje zakonodavstva, informisanje javnosti, jačanje diplomatskih aktivnosti i koordinacije, a glavni cilj plana prioriteta je jačanje uloge parlamentarnih odbora i komisija za evropske integracije. Zaključeno je da bi sljedeći sastanak Parlamentarnog foruma za evropske integracije trebao biti održan u Brčkom do kraja maja ove godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.