open-navfaktor-logo
search
Božićni prijem
Paroh Radivoje Krulj: Duhovna tradicija nema smisla bez praštanja i suosjećanja
Nakon prijema, upriličen je koncert na kojem je nastupio poznati umjetnik Slobodan Trkulja
08.01.2020. u 22:33
get url
text
Božićni prijem u Mostaru

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, Crkvena opština Mostar, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle", organizirali su tradicionalni božićni prijem u galeriji Kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Prijemu, koji se već 14 godina zaredom održava u Mostaru, prisustvovali su predstavnici svih vjerskih zajednica te brojne zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života najvećeg grada na Neretvi.

Tom prilikom mostarski paroh Radivoje Krulj, obrativši se prisutnim, u ime vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija te svoje lično, kazao je da ni jedna od naših duhovnih tradicija nema smisla bez praštanja i suosjećanja.

- Jednog ne može biti bez drugog, a bez opraštanja, bez shvatanja da smo potencijalno jednako zli i grešni, kao i svi ljudi, nema ni suosjećanja, a ako nema suosjećanja, onda je lažna naša vjera i svedena je na ispraznu tradiciju, tradiciju bez istinske radosti koja grije ljudska srca. Naša je želja, dragi ljudi, da večeras ovdje bude što manje tradicije, a što više istinske radosti. Da u radosti zajedničarimo, da osjetimo onaj istinski puls života koji nas sve spaja, ma gdje da smo ponikli i ma kako nas svjetovi istorije razvijali i razmetali. Mi ljudi ovih prostora znamo kako hladni i surovi znamo biti jedni prema drugima. Zato, dođite da se zajedno ogrijemo, pa ma šta vjerovali ili ne vjerovali - poručio je Krulj.

{$galerijaFotografija}

Nakon prijema, upriličen je koncert na kojem je nastupio poznati umjetnik Slobodan Trkulja. Božićni koncert organiziran je u čast 800 godina utemeljenja Eparhije zahumsko - hercegovačke i primorske.

Sanja Bjelica-Šagovnović, v. d. predsjednice "Prosvjete", istaknula je kako je koncert poklon društava građanima Mostara.

- Želimo na dostojanstven način obilježiti naš Božić i radost božićnih praznika podijeliti s našim komšijama svih vjera i nacija. Naše komšije dođu nam čestitati Božić, što je za nas velika radost – naglasila je Bjelica-Šagovnović.

Božićni prijem Mostar
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.