navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci savjetuju

Patite od manjka željeza u krvi: Koju hranu trebate jesti i koji vitamin će vam posebno pomoći

Manjak željeza u organizmu čest je problem, a radi se o esencijalnom mineralu.

Objavljeno: 15.03.2022. u 08:25
get url
text

Nalazi se u hemoglobinu, krvnom pigmentu u eritrocitima i zbog svojih hemijskih svojstava na sebe veže kisik koji se tako prenosi tijelom, piše mindbodygreen.com.

Ali, naš organizam ima potrebu za željezom i iz vanjskih izvora. No, ipak velik broj ljudi ga ne unosi u dovoljnim količinama, a odrasla populacija bi trebala dnevno unositi od pet do 27 miligrama željeza, ovisno o spolu.

Nedostatak željeza u ljudskom tijelu glavni je uzrok anemije ili slabokrvnosti, a sideropenična anemija najčešća je vrsta slabokrvnosti.

Sideropenična anemija se manifestira vrtoglavicom, slabošću i konstantnim umorom.

Zašto vfećina ljudi pati od manjka željeza?

Željezo ima nisku bioraspoloživost. Vrlo teško se apsorbira, isto tako ljudi gube određene količine željeza u dani kroz urin, znojenje i slično, dok će žene za vrijeme menstruacije isto tako gubiti dosta ovog minerala.

Upravo iz tog razloga potreban nam je unos željeza kako bismo nadoknadili te gubitke.

Dijetalno željezo prisutno je u dva oblika: heme željezo; ne-hem željezo. Heme željezo je životinjskog porijekla, a nalazi se u mesu, ribi i piletini te puretini, a ne-hem željezo je ono koje dolazi i iz biljnih i iz životinjskih izvora. Ono se ne apsorbira lako kao heme željezo, pa osobe koje ne jedu puno mesa mogu patiti od manjka željeza.

Ako trebate nešto više željeza, suplementi su dobar način za njegov unos, a postoje raznoliki preparati. No, potrebno je odabrati onaj koji sadrži kelirano željezo (željezni bisglicinat) za optimalnu apsorpciju.

Postoji i jedno tajno oružje koje će vam pomoći da održavate zdrav nivo željeza u krvi, a to je vitamin C.

Pitate se kako kako vitamin C pojačava apsorpciju željeza?

U probavnom sistemu heme i ne-hem željezo dijeli se, a heme željezno se samo apsorbira dok ne-hem to radi pod utjecajem ostalih nutrijenta u obroku.

Neki nutrijenti, poput antinutrijenata (prirodne ili sintetičke tvari koje utječu na apsorpciju nutrijenata), polifenoli fitonutrijenata (komponente koje se nalaze u biljkama) i kalcij sprečavaju potpunu apsorpciju ne-hem željeza.

Na sreću, vitamin C će poboljšati bioaktivnost ne-hem željeza te će se pobrinuti, ne samo da se željezo dobro apsorbira, nego i da se ravnomjerno prenosi kroz organizam.

Koja je hrana najbolji izvor željeza

Željezo se nalazi u mnogim namirnicama kao što su nemasno crveno meso, iznutrice (teleća i kokošija jetrica), riba (srdele), jaja, žitarice (kvinoja), orašasto voća i sjemenke (sjemenke tikve, susam, chia sjemenke), voće, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, brokula, prokulica, kupus) i mahunarke (grah, grašak).

Ipak, kao najbolji prirodni izvori izdvajaju se crveno meso, iznutrice, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.

Stručnjaci dnevno preporučuju unos dvije do tri namirnice iz grupe mesa, ribe, jaja i mahunarki.

Najbolji prehrambeni izvor željeza je crveno meso.