Patologija zla: Brazilski studenti uče na kosturu "Anđela smrti"

Objavljeno: 20.03.17 u 21:51

Posmrtni ostaci nacističkog zločinca Josefa Mengelea ležali su više od 30 godina u plavoj plastičnoj vreći na Institutu za sudsku medicinu u Sao Paulu, sve dok Daniel Romero Munoz, ljekar i rukovodilac tima koji je 1985. identifikovao Mengeleove posmrtne ostatke, nije došao na zanimljivu ideju. 

Munoz, šef Odjeljenja za sudsku medicinu Univerziteta u Sao Paulu, nedavno je dobio dozvolu da koristi Mengeleove kosti na predavanjima iz forenzike. Njegovi studenti ih proučavaju i povezuju saznanja sa životnom pričom ljekara iz logora Aušvic, poznatog kao "Anđeo smrti".

- Njegove kosti će pomoći studentima da nauče više o posmrtnom pregledu i povezivanju izgleda posmrtnih ostataka s podacima u dokumentima o dotičnoj osobi - objašnjava Munoz.

Mengele, koji je od 1943. do 1945. izvodio nehumane eksprimente sa logorašima u Aušvicu i poslao hiljade ljudi u gasne komore, umro je 1979. godine utopivši se u vodama brazilske savezne države Sao Paulo.

- Ne znam šta osjećam. Imam previše bolnih uspomena na njega i sve što je radio meni i drugima u Aušvicu. Te uspomene ne mogu da izbrišem – kaže 92-godišnja Sirija Geverc, koja je preživjela strahote Aušvica.

Ova žena je, osim u Aušvicu, bila i drugim koncentracionim logorima, a poslije rata je otišla u Švedsku, gdje je upoznala supruga. Godine 1952. zajedno su otišli u Brazil.

- Mengele mi je naredio da se skinem i uđem u korito puno vrele vode. Rekla sam da je suviše vruća, a on je rekao da će me ubiti ako ne uradim ono što mi je naredio. Poslije toga sam morala da uđem u korito s ledenohladnom vodom. Bio je zao, perverzan čovjek i mučitelj - kaže ova Poljakinja i dodaje da je vidjela kada je Mengele ubio novorođenu djevojčicu tako što ju je bacio s krova jedne od baraka.

Poslije Drugog svjetskog rata Mengele je pobjegao u Argentinu i živio je deset godina u Buenos Airesu. Kada su agenti izraelske obavještajne službe Mosad uhapsili Adolfa Eichmanna, koji je također živio u ovom gradu, Mengele je pobjegao u Paragvaj. Godine 1960. našao je utočište u Sao Paulu. Nakon što se 1979. utopio na obali grada Bertioga, sahranjen je pod lažnim imenom u mjestu Embu pored Sao Paula.

Njegovi ostaci su ekshumirani 1985. godine. Naučni timovi iz Njemačke, Izraela, SAD i Brazila su potvrdili da je zaista riječ o Mengeleu.