open-navfaktor-logo
search
Oglasio se na Instagramu
Patrijarh Porfirije: Snajperskim puškama su namjeravali da spriječe ustoličenje
Patrijarh Porfirije danas je pri odlasku iz Crne Gore gdje je održano ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju objavio post na Instagramu u kojem navodi da se sa Crnom Gorom rastaje sretan jer je ustoličen mitropolit, ali i tužan i užasnut činjenicom da su neki ustoličenje namjeravali da spriječe snajperskom puškom.
05.09.2021. u 19:39
get url
text

VEZANI TEKST - Kao u akcionim filmovima: Kako su Joanikije i Porfirije napustili Cetinje

- Rastajem se, nadam se ne za dugo, sa ovom blagoslovenom zemljom i narodom, sa dvostrukim osjećanjima. Sretan sam veoma jer smo izvršili djelo Crkve, ustoličili mitropolita po volji Crkve i naroda ove episkopije, naroda koji dubinski voli Svetosavsku Crkvu. Ali sam i više nego tužan, čak užasnut činjenicom da su u vidokrugu bili neki ljudi koji su taj čin ljubavi prema svima namjeravali da spriječe snajperskom puškom. Zahvaljujem svima, žalim sve koji su na bilo koji način povrijeđeni i molim ih za oproštaj. Molim se Gospodu za ovu zemlju, za ovaj narod i za sve ljude, i molim njih da se mole za mene, jer su oni bliži Bogu - napisao je patrijarh.

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije ustoličen je jutros u Cetinjskom manastiru nakon što je helikopterom zajedno sa patrijahom SPC Porfirijem došao u Cetinjski manastir.

U napetoj atmosferi i neprekidnim sukobima policajaca i protivnika ustoličenja u Cetinjskom manastiru, kojih je u Prijestonici ogromna većina, SPC je pošto-poto izvela "sveti čin", prkoseći silnim porukama mira.

Umjesto radosti građana i proslave sa ustoličenim mitropolitom, Joanikije se odlučio na inat i uz pomoć Vlade Crne Gore, Uprave policije i štitova i dugih cijevi Protivterorističke jedinice doputovao je helikopterom u Prijestonicu sa patrijarhom srpskim Porfirijem.

Ispred manastira su bile raspoređene jake policijske snage koje su po završetku ceremonije ustoličenog mitropolita ispratile do vojnog helikoptera kojim je zajedno sa Porfirijem napustio Prijestonicu.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.