open-navfaktor-logo
search
Rješenja
Patriotska liga BiH: Ko će biti kandidati za Medalju otpora
Istaknuto je da se priznanje koje traže organizatori otpora odnosi na učešće u pripremama za odbranu i odbrani za period do 9. aprila 1992. godine
26.06.2019. u 15:36
get url
text

U prostorijama Patriotske lige Bosne i Hercegovine održana je konferencija za medije na kojoj su prisustvovali Dževad Tosunbegović, predstavnik Patriotske lige BiH, Dževad Topić-Topa, predstavnik Udruženja boraca Organizatori i pokretači otpora i Muhamed Švrakić, predstavnik Zelenih beretki. Skupu su se još obratili: Haris Trnka, Faik Kulović, Ćazim Huremović i Muhamed Taslidža.

Predstavljene su dosadašnje aktivnosti na rješavanju statusa pripadnika Patriotske lige, odnosno utvrđivanju spiskova kandidata za Medalju otpora i izradi Uredbe sa zakonskom snagom kojom se konačno definiraju kriteriji o uslovima i načinu dodjele Medalje otpora najzaslužnijim organizatorima otpora koji su svojim djelovanjem neposredno pred agresiju na međunarodno priznatu RBiH uspjeli stvoriti snažan temelj budućim odbrambeno-oslobodilačkim snagama otjelovljenim u ARBiH.

Istaknuto je da pitanje rješavanja statusa ljudi koji su iznijeli teret svega toga do dan danas  nije završeno, a svi pokušaji da se to riješi često su bili predmet neprincipijelnih napada i osporavanja uloge Patriotske lige i njenog značaja u pripremama za odbranu i odbrani Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije.

Nesporna je činjenica da je Patriotska liga Bosne i Hercegovine (uključujući i Zelene beretke kao dio patriotskih odbrambenih formacija), zajedno sa MUP-om i drugim patriotskim snagama u drugoj polovini 1991. godine pa sve do 9. aprila 1992. godine i objedinjavanja svih odbrambenih formacija u Teritorijalnu odbranu BiH, vršila pripreme za odbranu i organizovala početni otpor agresoru u mjeri koliko je to bilo moguće. Nakon toga pripadnici i jedinice Patriotske lige nastavili su sa odbranom u sastavu TO BiH odnosno Armije RBiH, u postojećem sastavu ili kao jezgra novoformiranih jedinica sve do kraja rata, saopćeno je iz Patriotske lige BiH.

Istaknuto je da se priznanje koje traže organizatori otpora odnosi na učešće u pripremama za odbranu i odbrani za period do 9. aprila 1992. godine, shodno odredbama Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica.

-Napominjemo da za rješavanja ovih pitanja nisu potrebna velika finansijska sredstva, jer na postojećem spisku organizatora veliki broj nisu više među živima, a značajan broj je već ostvario svoja prava po drugim osnovama. Smatramo neprimjerenim da se o prijedlozima spiskova organizatora otpora izjašnjavaju pojedinci koji nisu bili dio Patriotske lige ili su čak vršili opstrukciju njenog rada. Po nama, odluku o našim prijedlozima mogu dati samo nadležni organi, preciznije resorno ministarstvo i drugi organi vlasti FBiH u konsultaciji sa ljudima koji su bili u rukovodnim strukturama Patriotske lige i države - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik PLBiH Salih Kulenović.

Data je podrška Federalnom ministarstvu za pitanja boraca u dosadašnjim aktivnostima na donošenju zakonske regulative o ovoj problematici, kao i o problematici rješavanja statusa demobilisanih boraca uopšte. Istovremeno, zatraženo je da Vlada FBiH već pripremljenu Uredbu koja tretira ovu problematiku stavi u proceduru usvajanja. Poručeno je da će, a zbog narastajućih aspiracija i pokušaja razgrađivanja države Bosne i Hercegovine, Patriotska liga i sve patriote uvijek stati u odbranu državnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.