open-navfaktor-logo
search
Medonosna biljka
Pčelarima iz ZDK uručeno 3.500 sadnica pitomog kestena
Predstavnicima šesnaest općinskih pčelarskih udruženja iz Zeničko-dobojskog kantona uručeno je 3.500 sadnica pitomog kestena.
30.11.2021. u 09:27
get url
text
Pčelari Kesten

Dodjela je realizirana u okviru projekta kojeg zajednički provode Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), njeno Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), te Savez Udruženja pčelara u Zeničko - dobojskom kantonu.

Svrha projekta, kako je kazao rukovodilac Zavoda za zaštitu bilja INZ-a Kasim Velić, je da se prostor obogati medonosnim biljem, a jedna od tih drvenastih biljki je pitomi kesten, izuzetno medonosan, dajući izuzetno velike količine polena i veoma kvalitetan, i jako cijenjen med kod krajnjih potrošača.

On je istakao da će Institut i za naredne godine kandidovati kod nadležnih iste ili slične projekte, kako bi se prostor Zeničko-dobojskog kantona obogatio medonosnim biljem, te kako bi pčelari sa područja ovog kantona imali manje potrebe za migracijama na druga područja BiH, a time i izlaganje troškovima i potencijalnim bolestima.

Predsjednik Saveza Udruženja pčelara ZDK Munib Husejnagić, kaže da je poznato u kakvim uvjetima živimo i radimo, od promijenjene klime, zagađenja, te je ovo jedan veliki doprinos svih učesnika u akciji kako bi pčelarima omogućili dodatnu pašu za njihove pčele, ali i zasadili korisno bilje čiji se plodovi mogu koristiti za ljudsku ishranu, te osigurali dodatne izvore kisika u doba devastirane prirode.

Među pčelarima poznato je da su "pčelarske paše" sve oskudnije, zbog promjene klimatskih uvjeta, pa ovakve aktivnosti pomažu da se ovaj problem prebrodi i stanje poboljša. kad se ima u vidu da najmanje 70 posto onog što jedemo iz prirode ovisi o pčelama kao oprašivačima, to govori o značaju ovakvog djelovanja.

Rukovodilac Veterinarskog zavoda u okviru INZ-a Muhamed Gladan ističe da niz godina Zavod i Institut u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvom podržava razvoj pčelarstva. Ove godine, kao suorganizatori Međunarodnog kongresa pčelarstva odlučili su se ići i korak dalje, zajedno sa kolegama iz Zavoda za zaštitu bilja krenuti u prvu fazu nabavke i dodjele medonosnog bilja.

- Naša podrška se posebno odnosi na zaštitu zdravlja pčela, i to kroz laboratorij za dijagnostiku zaraznih bolesti pčela, a time i očuvanje pčelinjeg fonda. Na žalost, rad ovog laboratorija pčelari još uvijek ne prepoznaju kao priliku za kvalitetniji i sigurniji proizvod. Dodatno, imamo vrhunske tehničke i ljudske kapacitete za otkrivanje patvorenog, "lažnog" meda - ističe Gladan.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.