open-navfaktor-logo
search
Posljedice koronavirusa
Pećanac: Za pet dana bez posla ostala 202 radnika, otkazi su se tek počeli dijeliti
Prije proglašenja prirodne nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusom 18. marta broj ukupno prihavljenih u Službu za zapošljavanje Kantona Sarajevo iznosio je 58.029 nezaposlenih osoba.
26.03.2020. u 15:33
get url
text

Zaključno sa 25. martom na evidenciji nezaposlenih nalazi se 58.231 osoba, podaci su Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

- Od 18. do 25. marta svakog dana na biro za zapošljavanje prijavljivali su se radnici koji su dobili otkaz, njih je ukupno 202. Ni ovo nisu konačni podaci jer se na biro radnici koji su ostali bez poosla mogu prijaviti nakon mjesec, pa te podatke očekujemo sa strepnjom - izjavio je za Faktor Nermin Pećanac, direktor Službe za zapošljavanje KS.

Radnici koji su ostali bez posla uglavnom su govorili da su otkaz dobili zbog mjera na suzbijanju koronavirusa i to su uglavnom oni koji su radili u restoranima, kafićima, hotelima, slastičarnama, ćevabdžinicama, buregdžinicama... Bilo je obrazloženja i da su ih poslodavci otpustili kao tehnološki višak, ali pretpotostavljam da to nije tačno opravdanje, pojašnjava Pećanac.

Sa otkazima problem se usložnjava jer sada biroi za zapošljavanje moraju isplaćivati mjesečne naknade u zavisnosti koliko su radnici imali godina staža.

Visinu novčane naknade čini 40 posto prosječne neto plaće isplaćene u Fedraciji BiH u posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa nezaposlene osobe, koju objavljuje Federalni zavod za statistiku.

Trajanje novčane naknade se utvrđuje u zavisnosti od staža osiguranja nezaposlene osobe prije prestanka radnog odnosa, kao i od toga da li je to pravo nezaposlena osoba već koristila. Novčana naknada se isplaćuje u skladu sa propisanim zakonskim uvjetima, kako slijedi:

3 mjeseca ako je provela na radu od 8 mjeseci do 5 godina;

6 mjeseci ako je provela na radu od 5 do 10 godina;

9 mjeseci ako je provela na radu od 10 do 15 godina;

12 mjeseci ako je provela na radu od 15 do 25 godina;

15 mjeseci ako je provela na radu od 25 do 30 godina;

18 mjeseci ako je provela na radu od 30 do 35 godina;

24 mjeseca ako je provela na radu više od 35 godina.

Ova prava definisana su Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba Federacije BiH.

- Već se osjeti smanjen priliv sredstava u biroma za nezaposlene koje firme uplaćuju kao naknadu za nezaposlene. Za sada nije alarmantno stanje. Međutim, ako se sa ovim mjerama nastavi, da ljudi ostaju bez posla i da firme ne rade, doći će do velikih problema, a kada će se sve ovo završiti, niko ne zna - kaže Pećanac.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje KS nema epidemiologa i infektologa, a ovo su u ovoj kriznoj situaciji najtraženija zanimanja. Potrebno je zaposliti i velki broj medicinskih radnika i Skupština KS donijela je odluku da se zapošljavaju potrebni kadrovi. Međutim...

- Služba za zapošljavanje KS 16. marta 2020. dostavila je prijedlog Kriznom štabu KS, Ministarstvu zdravstva, Vladi KS i resornim ministarstvima za donošenje hitnih mjera za zapošljavanje medicinskog kadra koji se nalazi na evidenciji nezaposlenih, a koji sa svojom stručnom spremom mogu odgovoriti novonastaloj situaciji i pomoći u radu zdravstvenih ustanova, a ukupno se nalazi 2.088 osoba sa stručnim medicinskim obrazovanjem. Do danas nikakav zvaničan odgovor nije stigao po prijedlogu donošenja hitne mjere zapošljavanja - kaže Nermin Pećanac, direktor Službe za zapošljavanje KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.