open-navfaktor-logo
search
Sporna nabavka
Pehar: Ne znam gdje su respiratori, naručeni su jer su zdravstvene ustanove to tražile
Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je na današnjoj konferenciji za medije, odgovarajući na upite, pojasnio da je Federalni zavod za javno zdravstvo 25. marta donio Plan potrebne medicinske opreme i zaštitnih sredstava za javne zdravstvene ustanove, te da je on dostavljen Federalnoj upravi civilne zaštite.
29.04.2020. u 12:43
get url
text
Davor Pehar

Dodao je i da je taj Plan nastao na temelju podataka koje su dostavile javne zdravstvene ustanove, koje su radile samoprocjenu.

- Ja trenutno ne znam odgovor na ovo pitanje – kazao je Pehar odgovarajući na pitanje gdje se trenutno nalazi 80 respiratora koji su u subotu stigli u BiH.

Pehar je kazao da je za nabavku sve opreme koja se koristi u sprječavanju i suzbijanju posljedica pandemije odgovorna Federalna uprava civilne zaštite, koja radi prema svojim pravilima i procedurama, te da Krizni štab nije upoznat sa detaljima javne nabavke.

Nabavka tih respiratora je, podsjećamo, problematizirano nakon što je objavljena informacija da je ta nabavka izvršena preko firme FH Srebrena malina, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Naknadno je utvrđeno da je zahtjev za nabavku respiratore preko ove firme potpisao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.