open-navfaktor-logo
search
Nagraditi uspjeh
Pejanović: Izdvajanja za nauku su bila minorna, pozdravljam odluku Vlade FBiH
Usljed nedovoljnog vrednovanja naučnih rezultata u Federaciji Bosne i Hercegovine, iako su naučnici i istraživači sa ovih prostora ostvarivali i ostvaruju zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu, Vlada FBiH je donijela Uredbu o dodjeli federalnih nagrada za nauku.
03.09.2020. u 16:27
get url
text
Mirko Pejanović

Primjena Uredbe počinje 1. januara 2021. godine i nagrade će se dodjeljivati jednom godišnje u četiri kategorije.

Akademik Mirko Pejanović je u izjavi za Faktor pozdravio ovu odluku Federalne vlade ukazavši da se u Bosni i Hercegovini veoma malo izdvaja za nauku.

- Finansiranje, odnos prema nauci u Bosni i Hercegovini i naučno-istraživačkom radu je na vrlo, vrlo niskom nivou. Namjerno riječ "vrlo" dva puta naglašavam. Izdavajanje za naučno-istraživački rad je 0,08 posto. Ideja da se daju nagrade je poticaj za one koji se individualno bave naučno-istraživačkim radom i u svakom pogledu to je za pozdraviti. Ali vjerujem da će to biti jedan od prvih koraka da svi nivoi vlasti počnu izdvajati novac za naučno-istraživački rad i da se formira u Federaciji BiH fond za naučno-istraživački rad - kazao je Pejanović.

Dodaje kako je dobro što će se prijedlozi za kandidate uzimati iz naučnih akademskih institucija.

U okviru federalnih nagrada predviđene su četiri kategirije i to nagrada za životno djelo, godišnje nagrade za nauku, za mlade istraživače i za popularizaciju i za promociju nauke. Sastoje se od novčanog iznosa i povelje.

VEZANI TEKST - Uvode se federalne nagrade za nauku u četiri kategorije, a najviši iznos je 10 hiljada KM

Kada je riječ o novčanim iznosima, nagrada za životno djelo je 10.000 KM, za nauku 5.000 KM, za mlade istraživače 3.000 KM i za popularizaciju i promociju nauke po 2.000 KM.

Nagrade će biti dodjeljivanje svake godine za Dan nauke u Federaciji BiH, a konkurs za dodjelu, u ime Vlade FBiH raspisuje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Kandidate za nagrade mogu predložiti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druge pravne osobe registrovane za naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u FBiH.

Naime, u FBiH do sada nije postojao uređen način i procedura društvenog vrednovanja naučnih rezultata, mada je evidentno da naučnici i istraživači sa ovih prostora ostvaruju zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.