open-navfaktor-logo
search
Ide u bitku sa Trumpom
Pence objavio kandidaturu za predsjednika SAD-a
Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence najavio je u srijedu da se kandiduje za predsjednika, otvarajući bitku za republikansku nominaciju sa svojim bivšim šefom Donaldom Trumpom, javlja CNN.
07.06.2023. u 13:42
get url
text

U videosnimku objavljenom uoči početka njegove kampanje kasnije u toku dana u Iowi, Pence se predstavlja kao Reaganov republikanac koji želi vratiti Ameriku konzervativnim principima.

- Bilo bi lako ostati po strani. Ali nisam tako odgojen - kaže on u videu.

- Zato danas, pred Bogom i mojom porodicom, objavljujem da se kandidujem za predsjednika Sjedinjenih Država - rekao je Pence.

Penceova predsjednička kandidatura stavlja ga u jedinstvenu poziciju jer postaje prvi potpredsjednik u modernoj historiji koji je izazvao svog starog šefa, koji je trenutni favorit za republikansku nominaciju 2024. godine. Iako je bio lojalan zamjenik Trumpa, Pence je raskinuo s njim odbijajući poništiti rezultate izbora 2020. i predsjedavajući Kongresom koji je potvrdio pobjedu Joea Bidena 6. januara 2021.

Pence u videu – koji ne spominje Trumpa i ne sadrži slike bivšeg predsednika – tvrdi da različita vremena zahtijevaju drugačije vođstvo i da je naciji potreban vođa "koji će se, kako je Lincoln rekao, dopasti boljim anđelima naše prirode."
 
- Možemo vratiti ovu zemlju. Možemo braniti našu naciju i osigurati našu granicu. Mogli bismo oživjeti našu ekonomiju i vratiti našu naciju na put uravnoteženog budžeta, braniti naše slobode i dati Americi novi početak za život - kaže Pence.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.